Voeding

Alles over flesvoeding

Borstvoeding is de beste voeding voor je kindje. Het bevat alle voedingsstoffen die je baby nodig heeft om goed te groeien en zich gezond te ontwikkelen. Wil je na 6 maanden overstappen op opvolgmelk? Overleg dan met je consultatiebureau of arts welke flesvoeding na 6 maanden geschikt is voor je kindje. Wil je goed voorbereid zijn? Lees dan snel verder.

Wat heb je allemaal nodig?

Met dit lijstje ben je goed voorbereid op het geven van voeding uit de fles:

 • Flesjes
 • Flesspenen
 • Flessenwarmer of magnetron

Verschillende soorten flesjes

Flesjes komen in verschillende soorten en maten. Je ziet door de bomen het bos niet meer! Heel begrijpelijk dat het dus lastig is om uit te kiezen welk flesje je moet gebruiken. Maar waar begin je? Het is handig om in ieder geval een paar verschillende soorten flesjes te kopen. Zo kun je zien welk flesje jouw baby liever heeft. Vraag ook even advies bij een babyspeciaalzaak.

Dit zijn de verschillende soorten flesjes

 • Standaard flesjes
 • Anti-koliek / anti-reflux flesjes: deze flesjes hebben een klepje waarmee je het flesje kunt ontluchten, zodat je baby geen lucht inslikt wat kan leiden tot winderigheid of reflux.
 • Schuine flesjes: dit zijn de flesjes die je wel eens ziet met een gekke vorm. Deze flesjes maken het makkelijker voor de speen om gevuld te blijven en verminderen winderigheid. De speciale vorm maakt het lastiger om de flesjes schoon te maken.
 • Brede halsflesjes: deze flesjes zorgen ervoor dat het geven van de fles meer lijkt op het geven van borstvoeding. Een handig flesje dus wanneer je voeding uit de fles gaat geven. 

Goed om te weten: plastic flesjes zijn handiger en goedkoper dan glazen flesjes, maar moeten wel om de zoveel maanden worden vervangen om te voorkomen dat er bacteriën gaan groeien in de krassen van het flesje.

De verschillende soorten flesspenen

Je kunt kiezen tussen een latex of siliconen flesspeen. Latex is zachter, maar gaat sneller stuk en moet dus vaker worden vervangen. Flesspenen zijn verkrijgbaar in de maten small, medium, large en X-large of 1, 2, 3 en 4. Deze laatste maat speen is voor het geven van verdikte voeding en pap. Het kiezen van een speen blijft lastig, omdat dit afhankelijk is van de zuigkracht of de dikte van de voeding van je kindje. Het is belangrijk om te letten op de drinksnelheid. Een voedingsmoment duurt bij voorkeur 20 – 30 minuten.

Dit zijn de verschillende soorten spenen:

 • Standaard flesspenen: deze worden geleverd bij de standaard flesjes.
 • Anti-koliek / anti-reflux spenen: deze voorkomen winderigheid en reflux.
 • De 3-standen speen: deze spenen kunnen worden aangepast zodat de melkstroom voldoet aan de behoeften van je groeiende baby.
 • Dental flesspenen: deze flessenspenen zijn voor baby’s die zich snel verslikken of die een sterke zuigkracht hebben. 

De meeste flesjes zijn verkrijgbaar in 3 maten: 120 ml, 240 ml en 330 ml.

Flessenwarmer of magnetron

Je weet nu alles over de verschillende soorten flesjes en spenen. Nu kun je het flesje gaan opwarmen. Je kunt een flessenwarmer gebruiken of een magnetron. Een fles van 100 milliliter verwarm je 30 seconden, een fles van 150 milliliter verwarm je 45 seconden en een flesje van 200 milliliter verwarm je 60 seconden. Zwenk de fles tussendoor en aan het einde om de warmte goed te verdelen, zodat een deel van de melk niet te warm wordt. Let op: moedermelk mag niet worden verhit tot meer dan 37°C.

Lees hier meer over de bereiding van flesvoeding. Hoeveel flesvoeding je kindje nodig heeft, is onder andere afhankelijk van zijn gewicht en lengte. Gebruik ons handige flesvoedingsschema als leidraad voor de hoeveelheid flesvoeding. Overleg met jouw arts of het consultatiebureau om te bepalen hoeveel flesvoeding jouw kindje vanaf 6 maanden nodig heeft.

Veel flessenwarmers kunnen ook gebruikt worden als sterilisator. Mocht je besluiten geen 2-in-1 flessenwarmer en sterilisator te kopen, kun je de flesjes en flesspenen ook steriliseren door ze in kokend water te plaatsen voor 5 minuten. Dit is alleen nodig voor eerste gebruik. Daarna kun je de flesjes gewoon in een sopje of in de vaatwasser schoonmaken (> 55 graden).

Welke opvolgmelk?

Stap je over van borstvoeding op opvolgmelk? Of een combinatie van beide? Overleg dan met het consultatiebureau of jouw arts welke opvolgmelk geschikt is voor je kindje. 

KOAG/KAG-nr. 379-0520-1891

Hoeveel flesvoeding heeft je kleine nodig?

Borstvoeding afbouwen: van borst naar fles

Hoe maak je een flesje klaar?

Voeding

Onze Nutrilon producten

Lees meer

MELD JE AAN voor Nutricia voor jou

 • Toegang tot alle tools, van slaaptips tot voedingsschema's
 • Wekelijkse e-mail updates over de ontwikkeling van je baby
 • Meest gelezen artikelen door andere ouders