Baby wakker maken of niet?

Een slapende baby wakker maken is niet iets wat je als ouder graag doet. Je bent blij als je kindje eindelijk slaapt! Waar het wekken van je kindje in het begin noodzakelijk is vanwege de kleine maag en snelle groei van je baby, kan je baby na een tijdje langere periodes zonder voeding. Is het dan nog nodig om je baby wakker te maken? In dit artikel vertellen we je hier meer over.

In het begin heeft je baby de nachtvoedingen echt nodig. De meeste baby’s hebben vanaf een maand of zes geen nachtvoeding meer nodig. . De maag van je kindje is op dat moment beter in staat om grotere hoeveelheden voedsel te verteren en de bloedsuikerspiegel kan beter op peil worden gehouden, waardoor hij langer kan slapen zonder voeding. Elk kleintje is uniek; sommige baby's hebben wel nog steeds nachtvoedingen nodig, zelfs na zes maanden. Als ouder voel je het beste aan wat jouw kleintje nodig heeft. 

Hoe wakker maken?

Als het nodig is om een baby wakker te maken voor voeding, is het belangrijk om dit voorzichtig te doen en de slaap niet te abrupt te verstoren. Zo kan je kleintje weer in slaap vallen na de voeding. Probeer je kindje eerst voorzichtig te wiegen om hem of haar langzaam wakker te maken. Onze kindervoedingskundigen krijgen vaak de vraag hoe je je kleine dromer het beste kunt wakker maken, onze tip is om de wang van je kleintje te strelen, zachtjes te praten of een liedje te zingen.  

Wist je dat baby's ook slapend kunnen drinken? Kindjes hebben een aangeboren zuigreflex waardoor ze ook slapend de fles kunnen drinken. Vaak is het voldoende om even over de wang te aaien en de fles tegen de lippen te houden om ze te laten drinken. Dit wordt een droomvoeding genoemd.

Wanneer wakker maken?

Als je ervoor kiest om je baby wakker te maken voor de laatste voeding, is het ideaal om dit te doen voordat je zelf naar bed gaat. Deze voeding heeft als doel dat je baby gevoed de nacht ingaat en langer doorslaapt. Een voedingsmoment rond de tijd dat je naar bed gaat, is bevorderlijk voor de nachtrust van jou en je baby. In sommige gevallen is het wel nodig om je baby vaker te voeden en wakker te maken als hij niet zelf ontwaakt:

Als je kindje niet goed groeit en je consultatiebureau of arts bezorgd is over zijn groei, kan het nodig zijn om hem 's nachts wakker te maken voor extra voeding. Je consultatiebureau of arts zal hierover advies geven.

Als je baby ziek is geweest en extra voeding nodig heeft om te herstellen, kan het nodig zijn om hem 's nachts te voeden. Je consultatiebureau of arts zal hierover advies geven.

Tijdens een groeispurt kan je baby tijdelijk meer voeding nodig hebben. In deze gevallen kan het nuttig zijn om vaker te voeden, maar vaak zal je baby zelf aangeven wanneer hij meer nodig heeft.

Dad is kissing his newborn baby that has fell asleep in his arms

Wanneer een arts raadplegen?

Naarmate je baby ouder wordt, is het in de meeste gevallen niet meer nodig om hem wakker te maken voor een voeding. Als je twijfelt over het wel of niet wakker maken van je baby, is het altijd raadzaam om advies in te winnen bij je consultatiebureau of arts om ervoor te zorgen dat de hoeveelheid voeding en slaap van je baby passen bij zijn groei en ontwikkeling.

Onze kindervoedingsdeskundigen helpen je graag!

Nutrilon stopt niet bij alleen onze producten. Ons team kindervoedingskundigen bestaat uit zeven ervaren diëtisten die altijd paraat staan, dag en nacht, om gratis jouw vragen over jou en je kleintje te beantwoorden. Of je nu borstvoeding of flesvoeding geeft, ongeacht het merk, wij zijn er voor alle ouders. Het ouderschap is soms immers al lastig zat. Jaarlijks beantwoorden we meer dan 50.000 vragen over doorkomende tandjes, allergieën, obstipatie, krampen en nog veel meer. Dus als je vragen hebt of gewoon wilt overleggen, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. We zijn 24/7 beschikbaar en je kunt ons gratis bellen op 0800 022 26 26 of WhatsAppen op +31 6 83 65 11 33. Je kunt ons ook gemakkelijk vinden op Facebook, Instagram, X (voorheen Twitter) en Youtube. Wie weet tot snel!