Voeding

Van borst naar fles: combineren of overstappen

Er kan een moment komen waarop je borstvoeding wilt combineren met flesvoeding of zelfs helemaal wilt overstappen op de fles.

Overstappen van borstvoeding naar flesvoeding

Er kan een moment komen waarop je borstvoeding wilt combineren met flesvoeding of zelfs helemaal wilt overstappen op de fles. Opvolgmelk van Nutrilon is dan een uitstekende keuze.Overstappen van de borst naar de fles doe je in stapjes. Want je kindje moet wennen aan de nieuwe voeding. Net als je borsten: je lichaam moet de boodschap krijgen dat er minder melk aangemaakt hoeft te worden. Voor het overstappen kun je onderstaand schema gebruiken.

Overstapschema

​Voeding 1​ ​Voeding 2​ ​Voeding 3​ ​Voeding 4​ ​Voeding 5​
​Stap 1 borst​ borst​ borst​ fles​ borst​
​Stap 2​ borst​ ​fles​ borst​ fles​ borst​
​Stap 3​ borst​ ​fles​ fles​ fles​ borst​
​Stap 4​ borst​ ​fles fles​ fles​ fles​
​Stap 5​ fles​ ​fles​ fles​ fles​ fles​

Met dit schema kun je overstappen van borstvoeding naar flesvoeding. Trek voor elke stap minimaal drie dagen uit. Zo geef je jouw kindje en je lichaam voldoende tijd om aan de nieuwe voeding te wennen. 

Borst- en flesvoeding combineren

Je kunt natuurlijk ook borstvoeding en flesvoeding combineren. Houd je in dit geval aan het voedingsschema bij stap 3. Begin en eindig de dag met borstvoeding en geef overdag de fles. Als je gaat werken, kun je ook borstvoeding afkolven. Het consultatiebureau bepaalt de hoeveelheid voeding die jouw kindje nodig heeft. Je kunt het volgende voedingsschema als leidraad gebruiken.

Wat te doen als je kindje de fles weigert?

Soms zie je dat een kindje de fles niet zomaar accepteert. Als je over wilt stappen, is het daarom goed om wat geduld te hebben. Je kleine is zo gewend aan jouw melk, dat het waarschijnlijk even wennen zal zijn. Er zijn een paar foefjes om dat wat makkelijker te maken. Zo kan het helpen als jij niet zelf het flesje geeft, maar dat door iemand anders laat doen. Belangrijk is dat je dan zelf ook uit de kamer gaat. Je kleine associeert jouw geur en geluid namelijk met borstvoeding en zal dan het flesje minder makkelijk accepteren. Soms helpt het ook om een druppeltje borstvoeding aan het speentje te doen. Dan pakt je baby de speen wat makkelijker. Datzelfde geldt voor de speen even onderdompelen in warm water (dan krijgt het dezelfde temperatuur als jouw tepel). Als dat niet lukt, kun je nog wat extra water aan de voeding toevoegen (10 a 20 ml per fles), dat maakt de smaak wat minder uitkomend. En in het uiterste geval kun je afgekolfde borstvoeding met wat flesvoeding mengen.

Tips bij kolven

Wil je je partner of de oppas de fles laten geven? Dan kun je de borstvoeding van tevoren afkolven. Ga als volgt te werk: Verwarm je borsten voor het kolven met een warm washandje of door een douche te nemen. Als je je handen gewassen hebt, en een schoon flesje bij de hand hebt om de melk in op te vangen, kun je beginnen met kolven.  Ondersteun je borst met de ene hand en masseer met je ander hand je borst van de bovenkant tot aan je tepel. Doe dit ook vanaf de zijkanten en de onderkant. Geef met je duim en wijsvinger zachtjes wat druk op je tepelhof. Knijp zachtjes in je tepels en druk je tepelhof licht naar achteren om de melk vrij te laten komen. Pas wel op, want de melk kan in verschillende richtingen spuiten. Je kunt ook een handkolf of elektrisch kolfapparaat gebruiken. Dit gaat meestal sneller en is minder vermoeiend dan wanneer je kolft met je handen. Zorg ook in dat geval voordat je begint dat je borsten warm zijn en dat het apparaat goed schoon is.

Benieuwd wat er nog meer speelt tijdens de ontwikkeling van je baby?

Lees meer over 6,5 maand