Van borst naar fles: tips voor het afbouwen van borstvoeding

Borstvoeding is de beste voedingskeuze voor baby’s; het biedt talrijke voordelen voor jou én je kindje. Ben je van plan om na zes maanden borstvoeding af te bouwen of het aantal voedingen te verminderen? We helpen je graag op weg.

In dit artikel delen we nuttige tips voor de overgang van borstvoeding naar de fles.

Borstvoeding afbouwen na 6 maanden

Als je je borstvoeding wil afbouwen of het aantal voedingen wil verminderen, dan is het fijn voor jou, jouw lichaam én voor je kindje als je dit geleidelijk doet. Zo kun je emotioneel een beetje wennen. Het is toch een bijzondere fase die je afsluit. Daarnaast is geleidelijk afbouwen prettig omdat abrupt stoppen bij jou kans op pijnlijke borsten en stuwingen geeft. Als je geleidelijk afbouwt, past de melkproductie in je lichaam zich vanzelf aan. En je kindje heeft zo de tijd om te wennen aan het drinken uit een flesje.

Borstvoeding is de beste voeding voor je kleintje en geef je het liefst zo lang mogelijk. Het wordt aanbevolen om minimaal zes maanden borstvoeding te geven aan je kindje. Moedermelk verandert namelijk mee met de behoefte van je baby, dit is het wonder van de natuur. Bij Nutrilon ondersteunen we dit volledig en willen we je graag helpen waar nodig bij het geven van borstvoeding. Daarom kun je ook met vragen over borstvoeding altijd terecht bij onze voedingskundigen.

Mocht je na zes maanden geen borstvoeding meer willen of kunnen geven, overleg dan met je consultatiebureau of arts welke opvolgmelk na zes maanden geschikt is voor je kindje.  Ook bij de start met opvolgmelk ondersteunen we je graag. De beslissing om borstvoeding af te bouwen en op welke manier is heel persoonlijk, het gaat erom wat goed voelt voor jou en je baby.

Als je borstvoeding na zes maanden wil afbouwen of het aantal voedingen wil verminderen, dan is het fijn voor jou, jouw lichaam én voor je kindje als je dit geleidelijk doet. Zo kun je emotioneel ook rustig aan een beetje wennen. Het is toch een bijzondere fase die je afsluit. Daarnaast is geleidelijk afbouwen prettig om de kans op pijnlijke borsten en stuwingen te verminderen. Als je geleidelijk afbouwt, past de melkproductie in je lichaam zich vanzelf aan. En je kindje heeft zo de tijd om te wennen.

Hoe je borstvoeding afbouwt is aan jou. Alles-of-niets is niet de enige optie. Je kunt ook borstvoeding en opvolgmelk combineren, naast de vaste voeding.

Er zijn geen vaste regels hoe snel je borstvoeding af ‘moet’ bouwen. Zoals eerder aangegeven is het belangrijk om te doen wat goed voor jou en je kindje voelt. Wel is het goed om niet te snel af te bouwen. Maak een plan en trek er enkele weken voor uit. Overleg met je arts of consultatiebureau hoe je dit het beste kan aanpakken.

Begin met het vervangen van één borstvoeding. Maak het je daarbij vooral gemakkelijk. Kies voor een voeding die je qua tijdstip het minst goed uitkomt of waar je kindje het minste interesse in heeft. Maakt het je niet uit? Bouw dan de een na laatste borstvoeding als eerste af. Voor veel moeders is het fijn om de eerste en laatste borstvoeding zo lang mogelijk te blijven geven. Dit zijn de momenten die vaak goed te combineren zijn met het (soms wat hectische) gezins-/werkleven. 

Laat deze voeding een aantal dagen achterwege en geef je kindje in plaats van borstvoeding een flesje opvolgmelk In het begin kunnen je borsten wel wat gespannen aanvoelen. Wacht met het vervangen van een ander voedingsmoment tot je geen last meer hebt van stuwing en je borsten weer soepel aanvoelen. Dit kan een paar dagen, maar ook een week duren. Kijk wat voor jou goed voelt.

Nu is voeding nummer twee aan de beurt om te vervangen. Plan de borstvoedingsmomenten regelmatig over de dag, het liefst om-en-om (zie schema). Je voorkomt zo pijnlijke borsten en stuwing. Ook nu neem je weer een paar dagen de tijd om je lichaam te laten wennen. Voelen je borsten weer soepel en heb je geen stuwing (meer)? Dan kan het volgende voedingsmoment worden vervangen of afgebouwd. Dit stappenplan kun je blijven volgen net zo lang totdat je de gewenste momenten hebt afgebouwd. 

Borstvoeding afbouwen schema

Als je gewend was vijf borstvoedingen per dag te geven, is onderstaand afbouwschema een handig stappenplan. Neem voor iedere borstvoeding die je vervangt door een flesje opvolgmelk genoeg tijd.

Het is begrijpelijk als jij en je kindje een ander voedingsschema volgen dan hierboven genoemd. Neem dan ook gerust contact op met de Nutricia Kindervoeding Service of je consultatiebureau mocht je vragen hebben over jullie specifieke situatie. We helpen je graag!  

Combineren van borstvoeding en opvolgmelk

Als je nog borstvoeding geeft, kun je dit combineren met opvolgmelk daar tussenin. Wil je dit langere tijd volhouden? Dan lukt dit over het algemeen het beste als je de vroege ochtendvoeding en de avondvoeding met de borst blijft geven. Dit is ook vaak goed te combineren als je na zes maanden weer aan het werk bent. 

Nachtvoeding afbouwen

Vanaf zes maanden hebben baby's minder behoefte aan nachtvoedingen, al is dit voor elk kind anders. Je kunt geleidelijk de hoeveelheid voeding en het aantal keren dat je je kindje 's nachts voedt verminderen. Sommige kinderen hebben langer behoefte aan nachtvoedingen. Houd er rekening mee dat de slaap- en voedingsbehoeften van je baby kunnen variëren als ze niet aankomen zoals verwacht of als ze te vroeg zijn geboren. Als je niet zeker weet of je baby nog nachtvoedingen nodig heeft, neem dan contact op met je (kinder)arts. 

Mom and baby boy cuddling on the bed in the morning

Tips afbouwen borstvoeding

Het afbouwen van borstvoeding verloopt niet altijd even soepel. Wij helpen je graag op weg met deze tips:

Als je borstvoeding wil afbouwen, is het goed om dit te plannen voor wanneer je gezin geen grote veranderingen verwacht. Een verhuizing, het doorkomen van tandjes bij je kindje of voor het eerst naar de opvang gaan is misschien niet het beste moment om af te bouwen.

Ben je begonnen met het afbouwen en verloopt dit niet soepel? Je kunt altijd een pauze nemen om het later verder op te pakken. Onze voedingsdeskundigen staan ook voor je klaar om met je mee te kijken en te denken.

Borstvoeding voorziet niet alleen in voedingsbehoeften, maar is ook een manier om je kindje emotionele steun en troost te bieden. Als je geleidelijk minder borstvoeding geeft of stopt met borstvoeding geven, kan het helpen om je kleintje extra knuffels, genegenheid en kusjes te geven. Het emotionele stuk van borstvoeding mag niet onderschat worden en kan het beste worden vervangen door andere vormen van fysiek contact en uitingen van je liefde. Zo zorg je voor een sterke band met je baby.

Als je borsten onaangenaam vol raken tijdens het afbouwen, zijn er verschillende hulpmiddelen. Koude kompressen kunnen het ongemak van stuwing verminderen. Koude koolbladeren die in de beha worden geplaatst, lijken ook wat verlichting te kunnen bieden. Neem contact op met een arts of lactatiedeskundige als je klachten aanhouden. Het afbouwen van borstvoeding kan een uitdagende en emotionele periode zijn. Vertrouw op je eigen gevoel, dan komt het goed. Uiteindelijk voel jij het beste aan wat goed is voor jou én je kindje.

KOAG/KAG-nr. 379-0520-1891

Meld je aan voor Nutricia voor jou

  • Toegang tot alle tools, van slaaptips tot voedingsschema's
  • Wekelijkse e-mail updates over de ontwikkeling van je baby
  • Meest gelezen artikelen door andere ouders

Nutrilon

Tools