Lifestyle
De eerste verjaardag van je baby!
Hoera, je baby wordt alweer 1 jaar! Wat zijn die 365 dagen toch snel voorbij gegaan. Jij en je baby hebben allebei veel ontwikkelingen meegemaakt. Daarom is de eerste verjaardag voor jullie beide een bijzondere mijlpaal om samen te vieren! Hoe maak je er voor je kleine een feestelijke dag van en welke ontwikkelingen staan je kleintje te wachten in het tweede jaar?
Bezoek op de eerste verjaardag
Verjaardagsvisite mag natuurlijk niet ontbreken. Jouw jarige job zal het middelpunt van de aandacht zijn. Die aandacht en andere kindjes om mee te spelen zijn leuk, maar kunnen ook erg vermoeiend zijn. Plan het bezoek daarom zo dat het niet te onrustig is voor je kindje. Nodig niet te veel mensen tegelijk uit en houd rekening met het dagritme van je kleine. Zorg dat hij voldoende rust en slaap krijgt. En maak je geen zorgen als het toch een beetje te druk voor hem wordt; een middagslaapje doet wonderen.
Verjaardagssfeer
Slingers en ballonnen zorgen voor een echte verjaardagssfeer. Je kindje zal deze felgekleurde versieringen prachtig vinden. En ze zijn ook nog leuk om samen mee te spelen. Blaas de ballon niet te hard op. Mocht er toch eentje knappen, ruim dan direct de resten op. Dan kan je kleine het niet in zijn mondje stoppen. Een stukje verjaardagstaart hoort er natuurlijk ook bij. Zorg ervoor dat er geen harde stukken of noten in de taart zitten, zodat je kindje er veilig van kan genieten. Vergeet niet om foto's te maken van alle speciale momenten op de verjaardag.
Cadeautjes
Het uitpakken van cadeautjes is voor je kleine soms nog leuker dan de cadeaus zelf. Pak ze gezellig samen uit. Als de cadeautjes voor onrust zorgen, kun je een gedeelte wegleggen. Dan kan de jarige er de rest van de week over doen om al het nieuwe speelgoed te ontdekken. Je wilt het beste voor je kind, ook als het om speelgoed gaat. Daarom enkele nuttige cadeautips:
- Pas op voor speelgoed met losse onderdeeltjes.
- Trekdieren, duwkarren en loopauto’s zijn een leuke manier om de wereld kruipend en lopend te ontdekken.
- Prentenboeken zijn mooi om samen te bekijken en stimuleren de fantasie.
- Badspulletjes en drijvende beestjes maken het leuker om in bad te gaan.
- Stapelspeeltjes, zoals blokken, zijn leuk om mee te bouwen en experimenteren.
Alle eerste ontwikkelingen op een rijtje
Vanaf het moment dat je kindje wordt geboren, leert hij continue nieuwe dingen. Om hier even bij stil te staan, hebben we een paar van de meest belangrijke ontwikkelingen uit het eerste jaar voor je op een rijtje gezet:
- Eerste woordjes. Je kindje begon waarschijnlijk een paar maanden terug met brabbelen. Nog even en je kleintje gaat nog meer vaste woordjes gebruiken.Kun jij ook niet wachten om je kindje binnenkort ‘mama’ te horen zeggen?
- Kruipend op onderzoek. Je kindje is steeds meer aan het oefenen met bewegen en kan zichzelf steeds beter voortbewegen. Dit vergroot de wereld van je kindje enorm.
- Verstoppen en zoeken. Je kindje heeft in het afgelopen jaar objectpermanentie ontwikkeld, wat een belangrijke stap is in zijn ontwikkeling. Objectpermanentie betekent dat je kindje is gaan beseffen dat iets aanwezig kan zijn, ook als je het niet ziet. Dit kun je nog beter oefenen door middel van spelletjes als ‘kiekeboe’.
- Jou nadoen. Je kindje wil in deze fase niets liever dan hetzelfde doen als jij doet. Spelletjes als ‘klap eens in je handjes’ zijn daarom vaak een groot succes.
- Interesse in eten. Ook is je kindje steeds meer interesse gaan tonen in jouw bordje eten.
Hoe bereid jij je kindje voor op de eerste verjaardag?
De kans is groot dat je kindje nog niet beseft wat een ‘verjaardag’ precies betekent. Met deze tips kun je je kindje het beste voorbereiden op deze leuke dag:
- Ok al is het vandaag één groot feest, het is verstandig om ook vandaag rekening te houden met het dagritme van je kleintje. Probeer je kindje voldoende rust te geven, bijvoorbeeld met een middagslaapje, voordat de visite komt.
- Opa’s, oma’s, tantes, ooms, neefjes, nichtjes, vrienden… Wie nodig jij allemaal uit? De eerste verjaardag van je kleintje is natuurlijk heel bijzonder, maar een vol huis kan ook overweldigend zijn voor je kindje. Je kunt dit rustiger maken door de dag op te delen of een kleinere groep mensen uit te nodigen.
- Cadeautjes uitpakken is een nog onbekend ritueel voor je kleintje en waarschijnlijk vindt hij het openscheuren van de pakjes leuker dan de cadeautjes zelf. Het uitpakken kan soms best onrustig zijn. Om wat rust in te bouwen voor je kindje, kun je ervoor kiezen om een gedeelte van de cadeaus weg te leggen en ze op een later moment aan je kindje te geven.
- Een paar dagen voor dé grote dag kun je al beginnen met voorlezen uit boekjes over jarig zijn, zoals ‘De verjaardag van Kikker’, om je kindje voor te bereiden op zijn eigen feestje!
Alweer 1 jaar, wat gaat er nu gebeuren?
Je kindje zal in het tweede jaar meer op onderzoek gaan en zich nog meer gaan ontwikkelen. Welke mijlpalen staan je kindje in het tweede jaar te wachten?
- De motorische ontwikkeling. Je kindje zal zich verder gaan ontwikkelen zoals leren lopen, een bekertje met twee handjes pakken of zelf proberen te eten met een lepeltje. Je kindje gaat steeds meer proberen zelf te doen.
- Actiever worden. Je kindje zal in het tweede jaar steeds actiever worden. Probeer je huis ‘dreumes-proof’ te maken door scherpe tafelranden af te dekken en losse elementen buiten kinderbereik te plaatsen.
- Taalontwikkeling. Kan jij ook niet wachten totdat je kleintje ‘papa’ of ‘mama’ zegt? In het tweede jaar zal je kindje steeds meer woordjes zeggen. Motiveer je kleine! Zo kun je samen plaatjesboeken lezen en zeggen wat er op het plaatje staat. Zo stimuleer je de taalontwikkeling van je kindje nog meer.
- Mee-eten met jou. Je kindje kan na zijn eerste verjaardag steeds meer met de ‘pot mee-eten’. Na 1 jaar ontwikkelt je kindje steeds meer een eigen willetje ook wat eten betreft. Probeer overigens zout in het eten van je kindje nog zoveel mogelijk te beperken. Meer tips over wat je kindje in deze fase nog beter niet kan eten, lees je hier.
Een jaartje ouder vraagt om een beetje extra
Gezonde en gevarieerde voeding zorgt ervoor dat je kindje alle vitamines en mineralen binnen krijgt, die hij nodig heeft om te kunnen ontwikkelen. Na 1 jaar komt je kindje in een nieuwe fase en heeft hij nog een specifieke voedingsbehoefte. Jouw dreumes heeft behoefte aan 7x zoveel ijzer en 6x zoveel vitamine D per kg lichaamsgewicht in vergelijking met een volwassene. Nutrilon 4 bevat een unieke combinatie van scGOS/lcFOS en 3'GL vezels. 3'GL vezels ontstaan uit ons gepatenteerde fermentatieproces. Daarnaast bevat Nutrilon 4 ijzer. IJzer ondersteunt de normale cognitieve ontwikkeling van je kindje.
Het Voedingscentrum adviseert om iedere dag 300 ml zuivelproducten aan je kindje te geven. Door je kindje iedere dag twee bekertjes van 150 ml Nutrilon 4 Dreumesmelk, als onderdeel van een gevarieerd dagmenu te geven, zorg je voor net dat beetje extra.