Is je baby boos en wil je weten waarom?

Je baby krijgt steeds meer een eigen wil en dat laat hij zeker merken. Boos zijn hoort bij de sociaal emotionele ontwikkeling van je baby. Om je baby te helpen over zijn boosheid heen te komen, kun je verschillende dingen doen.

Zo gaat de ontwikkeling van de boosheid van je baby

Vanaf ongeveer zes maanden begin je boosheid te zien bij je baby. Hoe ouder je kleine is, hoe bozer hij kan worden. Heb je misschien al een driftbui meegemaakt? Je baby is boos, omdat hij iets nog niet kan of omdat jij weggaat. Boosheid kan allerlei redenen hebben. Die boosheid heeft ook een functie. Het is een manier om iets duidelijk te maken en het helpt je baby om zichzelf te verdedigen. De boosheid helpt hem om grenzen te verleggen. Boosheid komt bij baby’s vaker voor dan verdriet.

De boosheid van je baby onder controle

Je baby kan eerst nog niet zo goed omgaan met zijn boosheid. Als je baby boos is, heeft hij jou nodig om tot rust te komen. Als je dit doet, helpt hem dit in de toekomst. Je kleine laat zich dan later makkelijker troosten. Ook voelt hij zich sneller op zijn gemak. Spelletjes spelen helpt bij het omgaan met boosheid.

Als je kleintje gaat kruipen en lopen krijgt hij zijn emoties beter onder controle. Als hem iets niet aanstaat kan hij zelf weggaan. Je baby wordt minder afhankelijk van je. De taalontwikkeling helpt ook bij het omgaan met boosheid. Je baby kan steeds beter uitleggen wat er aan de hand is. Omgaan met de boosheid van je baby doe je op verschillende manieren.

Prikkelbaar

Een prikkelbare baby huilt veel. Deze baby’s worden daarom ook wel huilbaby’s genoemd. Je kleine reageert snel op prikkels en kan flink van slag raken. Een baby met veel temperament is sneller prikkelbaar. Is je baby prikkelbaar? Probeer dan achter de oorzaak te komen. Soms is het moeilijk de oorzaak te ontdekken. Vaak zijn baby’s oververmoeid, omdat ze onregelmatig drinken of slapen.

Andere veelvoorkomende oorzaken zijn darmkrampen, allergie, reflux en verschoven wervels. Soms zijn er meerdere oorzaken. Door goed naar je baby te kijken, kom je achter de mogelijke oorzaak. Een baby die vaak prikkelbaar is, kost je als ouder veel energie. Soms weet je niet meer wat je moet doen. Het is belangrijk om op je eigen gevoel te vertrouwen. En het is dan niet erg om hulp te vragen. Onze Nutricia Kindervoeding Service kijkt graag met je mee om de oorzaak van de onrust te achterhalen.

Je boze baby helpen

Je baby is net een puzzel. Je vindt niet meteen het juiste puzzelstukje om hem te helpen. Vaak heb je daar meerdere pogingen voor nodig. Weet je niet precies wat de oorzaak is? Ook dan kun je verschillende dingen doen.

Omgaan met de boosheid van je baby

Is je baby boos? Leg je baby uit dat je begrijpt dat hij boos is. Leg daarna uit waarom je hem niet meteen zijn zin kan geven. Blijft je baby boos? Dan laat je hem even met rust. Hoe ouder je baby is, hoe makkelijker hij uit zichzelf kalmeert. Sommige baby’s doen zichzelf of anderen pijn. Probeer dit te voorkomen. Je blijft ondertussen rustig en probeert niet toe te geven.

Je baby tot rust brengen

Rust en regelmaat helpt je baby als hij vaak onrustig is. Probeer dus alles in dezelfde volgorde te doen. Zo weet je baby dat hij na het voeden nog even op schoot mag. Daarna speelt je kleine in de box. Gaapt hij? Dan is het bedtijd. Zo leert hij ook dat de box geen plek is om te slapen en zijn wieg wel. Probeer je baby wakker in bed te leggen en stop hem goed in.

Muziek helpt baby's om te ontspannen. Ook kunnen onrustige baby’s veel baat hebben bij een babymassage. Dat is een leuke manier om contact te leggen met je kleine en er zijn verschillende plekken waar je een babymassage cursus kan volgen.

Is je baby boos? Hulp vragen is niet erg

Elke baby is weleens boos. Is je baby prikkelbaar, huilt hij veel en drinkt hij slecht? Er kan meer aan de hand zijn. Aarzel niet om naar de huisarts te gaan. Wil je tips over het omgaan met je boze baby? Het consultatiebureau staat klaar voor al je vragen.

KOAG/KAG-nr. 379-0520-1891

Meld je aan voor Nutricia voor jou

  • Toegang tot alle tools, van slaaptips tot voedingsschema's
  • Wekelijkse e-mail updates over de ontwikkeling van je baby
  • Meest gelezen artikelen door andere ouders