Wanneer gaat je baby kruipen?

Zodra baby’s kruipen wordt hun wereld groter. Hier gaan eerst een aantal stappen aan vooraf. Het kruipen van je baby stimuleer je op allerlei manieren. Lees hier hoe!

Vanaf wanneer kruipen baby’s?

De meeste baby’s leren kruipen wanneer ze zeven tot tien maanden oud zijn. Hier gaan een aantal stappen aan vooraf:

  • Is je kleine 6 maanden? Dan begint hij te leren zitten. Hij draait lekker rond op de billen om de wereld om hem heen te bekijken. Zijn spieren zijn nu sterk genoeg om zijn romp in balans te houden.
  • Daarna volgt vaak het tijgeren. Eerst tijgert je kleine vooral achteruit en al snel kan hij ook vooruit tijgeren.
  • Heeft hij dat helemaal onder de knie? Dan begint het kruipen. Elke baby heeft een eigen ‘kruip-stijl’ en dat is helemaal niet erg.

Over leren kruipen

Leren kruipen is best lastig voor je kleine. Hij moet zijn evenwicht houden en tegelijkertijd steunen op zijn armen en knieën. Daarnaast moeten zijn armen en benen samenwerken, net als de linker- en rechterkant van zijn lichaam. Bij het kruipen zet je baby zijn rechter hand en linkerbeen naar voren en daarna doet hij hetzelfde met de andere kant. Zijn hoofd moet ook in balans zijn terwijl zijn oogjes kijken waar hij naar toe gaat om de wereld verder te ontdekken. Een hele opgave dus!

Wat als je baby (nog) niet kruipt?

Als je kleine niet kruipt, hoef je je niet meteen zorgen te maken. Sommige baby’s kruipen niet, maar schuiven op hun billen overal naartoe. Hierbij zetten ze zich af met hun benen. Ook zijn er baby’s die zich overal aan optrekken en zo al snel kunnen staan. Als ze eenmaal staan, lopen ze vaak snel hun eerste stapjes. Het kruipen van je kindje is wel belangrijk. Er zijn verschillende manieren om dit te stimuleren.

Waarom het kruipen van je baby belangrijk is

Sommige baby’s zijn echte billenschuivers. Baby’s die dit doen, zijn vaak razendsnel. Toch zijn er veel vaardigheden die je baby dan niet oefent. Het balanceren, op zijn armen steunen en zijn hoofd optillen hoeft niet als je kindje een billenschuiver is. Zo houdt je baby bepaalde reflexen, ook als hij leert staan en lopen. Dit is vaak geen probleem als je kleine nog jong is.

Op school kan je kindje daardoor wel moeite hebben met wat er van hem gevraagd wordt. Stilzitten, zich concentreren en leren schrijven zijn vaak vaardigheden die lastig zijn voor je kind. De voorbereiding op deze vaardigheden heeft je kind opgedaan als baby. Als je kleintje niet kruipt, hoef je je niet meteen zorgen te maken. Veel van deze kinderen redden zich namelijk later prima op school. De billenschuivers of kinderen die heel snel of juist heel laat zijn gaan staan en lopen, kunnen problemen krijgen.

Je baby helpen bij het leren kruipen

Als je je baby op de grond legt, kan hij zich makkelijk bewegen en leert hij makkelijker kruipen. Hiermee help je hem ook bij het ontwikkelen van zijn ruimtelijk inzicht. Hij ziet dat er meer is dan de kamer waarin hij nu is. Als hij net kruipt, ziet hij nog geen diepte. Met een maand of twaalf kan hij dat wel. Met deze tips stimuleer je het kruipen nog meer:

  • Probeer de tijd die je kleine in een wipstoel of autostoel zit te beperken.
  • Je kleintje is nieuwsgierig en wil alles meemaken. Als je een deur openlaat, wil je kleine meteen weten wat er achter de deur is. Al kruipend gaat je kindje op ontdekkingstocht.
  • Leren kruipen op een gladde ondergrond zoals een houten vloer is lastig. Speeltegels van foam bieden een goede ondergrond als je geen vloerbedekking hebt.
  • Doe met je kleine mee! Gezellig samen kruipen, zorgt ervoor dat je kleine jou zal nadoen. Goed voorbeeld, doet goed volgen.
  • Laat je kleine stralen door complimentjes te geven. Aanmoedigen helpt zeker!
  • Je helpt je baby als je zijn onderbenen vasthoudt. Zo zet hij zich eenvoudig af tegen je hand.
  • Het is belangrijk dat je kindje voldoende rust krijgt. In het begin kost kruipen veel energie.
  • Zorg voor een veilige omgeving door een traphekje te plaatsen. Werk snoeren weg en beveilig je stopcontacten. Vergeet ook scherpe hoekjes niet en planten die eventueel kunnen omvallen.

Twijfels over het kruipen van je baby?

Het kruipen van je baby gaat in zijn eigen tempo. De ene baby is hier sneller in dan de andere. Twijfel je over de ontwikkeling van je baby? Denk je dat je kleine zich niet goed ontwikkelt met kruipen? Maak gerust een afspraak bij de huisarts of vraag ernaar tijdens je afspraken op het consultatiebureau. Of neem contact op met onze Nutricia Kindervoeding Service.

KOAG/KAG-nr. 379-0520-1891

Meld je aan voor Nutricia voor jou

  • Toegang tot alle tools, van slaaptips tot voedingsschema's
  • Wekelijkse e-mail updates over de ontwikkeling van je baby
  • Meest gelezen artikelen door andere ouders