Zo leert je baby zitten

Je baby bekijkt de wereld op een andere manier als hij kan zitten. Ook heeft hij zijn handen vrij om dingen op te pakken. Op verschillende manieren help je je baby bij het zitten.

Wanneer baby zitten

Wanneer kan een baby zitten? Als je baby begint met rollen is dit ook het moment waarop hij leert zitten. Natuurlijk wel met jouw ondersteuning. Hij is dan ongeveer 6 maanden oud. Je ondersteunt je kleine door hem op je schoot te zetten. Of je gebruikt een paar kussens als ondersteuning. De eerste keren valt je baby makkelijk om. Hij heeft nog veel hulp nodig om zijn evenwicht te bewaren. Zelfstandig zitten kan hij als hij tussen de 6 en 9 maanden oud is.

Over leren zitten

Zitten kost je baby veel kracht. Hij heeft hier verschillende spiergroepen voor nodig. Zijn nekspieren en zijn rugspieren moeten sterk genoeg zijn. Ook moet je baby zijn hoofd in balans kunnen houden. Vaak gebruiken baby’s twee manieren om zelfstandig te zitten. Als je baby op zijn buik ligt, duwt hij zijn borst omhoog. Daarna draait hij zich op zijn zij en duwt zich rechtop met zijn armen. Er is ook een andere manier om te zitten vanuit buikligging. Je baby trekt hierbij zijn knieën in en duwt zijn bovenlichaam met zijn handen omhoog. Daarna laat hij zich achterover vallen op de billen.

Zelfstandig zitten

Zelfstandig zitten betekent niet dat je baby kan blijven zitten als jij hem neerzet. Je kleine kan pas echt zelfstandig zitten als hij zelf tot zit komt vanuit rugligging of buikligging. Niets is gezelliger dan samen met je baby aan tafel zitten tijdens het eten! Als je baby helemaal zelfstandig kan zitten, kan hij ook in een kinderstoel aan tafel. Het is daarbij belangrijk dat hij zelf zijn rug kan strekken.

Je kan het zitten eerst met een stoelverkleiner proberen. Zo heeft je kleintje meer ondersteuning in zijn rug. Begin met korte momenten die je langzaam uitbouwt. Kan je kleine nog niet zelfstandig zitten? Neem hem dan tijdens de fruit- en groentehap op schoot. Zijn rug leunt zo tegen je buik voor voldoende steun.

Billenschuiver

Je wilt je kleine natuurlijk overal bij helpen, maar probeer dit bij het leren zitten niet te vroeg te doen. Als je kindje te vroeg zit, kan dit de verdere ontwikkeling in de weg staan. Als je baby veel in een wipstoel of autostoel zit, kan hij zich minder goed bewegen. Hierdoor traint hij sommige delen van zijn lichaam minder goed. De spieren zijn dan niet sterk genoeg om later te kruipen. Zo slaan sommige baby’s het kruipen over. Ze schuiven zich voort op hun billen en worden dus kleine billenschuivers.

De billenschuiver is razendsnel en beweegt zich in een enorm tempo door de kamer. Nu heeft je baby dus ook geen last van het niet kunnen kruipen. Als hij eenmaal naar school gaat, kan dit wel voor problemen zorgen. Probeer je kleine zelf alle stappen in zijn ontwikkeling te laten maken. Zo leert hij zelf in zitstand te komen terwijl hij ligt. En uiteindelijk van zitten naar staan. Je kleine wisselt zelf van houding en is minder afhankelijk van je. Zo voorkom je angst en frustratie.

Tips om je baby te leren helpen bij het zitten

De spieren die je baby helpen bij het zitten kan je trainen:

  • Hop, hop, paardje in galop! Paardrijden op jouw schoot is een leuk spel om zijn evenwicht te trainen.
  • Samen dansen op jouw favoriete nummers. Al wiegend in jouw armen traint hij tegelijkertijd zijn balans.
  • Je baby trekt zich op aan jouw vingers vanuit rugligging. Je kijkt hierbij goed naar je kleine. Hij geeft zelf aan tot hoever hij omhoog wil komen.
  • Kan je kleine al wat zelfstandiger zitten? Het overrollen met een bal is een goed spel om zich nog verder te ontwikkelen.

Vragen over het zitten van je baby?

Elke baby is uniek en ook jouw baby ontwikkelt zich in eigen tempo. Heb je vragen over het zitten van je baby? Of is je kleine een billenschuiver? Voor al je vragen kun je terecht bij de huisarts of het consultatiebureau.

KOAG/KAG-nr. 379-0520-1891

Meld je aan voor Nutricia voor jou

  • Toegang tot alle tools, van slaaptips tot voedingsschema's
  • Wekelijkse e-mail updates over de ontwikkeling van je baby
  • Meest gelezen artikelen door andere ouders

Nutrilon

Tools