Ontwikkeling

Waarom de ontwikkeling van je kindje geen wedstrijd is

Ieder kindje ontwikkelt zich anders en in een ander tempo. Dit is heel normaal, maar je kan je als moeder wel eens onzeker voelen over het tempo van alle ontwikkelingen. Ervaringen delen en adviezen krijgen kunnen heel fijn zijn, maar ze kunnen soms ook als een strijd aanvoelen. Hoe laat jij je niet verleiden om mee te gaan in de opgroei-strijd?

Waarom concurreren we met elkaar?

Waarom vergelijken we mijlpalen als het eerste lachje, woordje, tandje en stapje met andere kindjes?

 • Onzekerheid bij moeders is heel normaal, maar het is vaak wel de oorzaak van het vergelijken en aftroeven van vaardigheden van het kind. Als moeder wil je het goed doen en niet afwijken van de norm. Je wilt het beste voor je kind.
 • Moeders gebruiken de ontwikkeling van andere kindjes om te zien of hun eigen kindje het goed doet en om zeker te weten dat ze zelf de juiste dingen doen. Dit gaat heel natuurlijk, maar het is niet nodig. Het gaat er niet om of je kindje sneller is dan de norm of beter is dan andere kindjes. Probeer die verwachtingen los te laten. Een moeder die achter haar eigen moederschap staat, heeft al die bevestiging niet nodig.
 • De grootste competitie tussen moeders is meestal gebaseerd op de ontwikkeling van de motorische vaardigheden van hun kindje en niet de cognitieve vaardigheden. Vaardigheden zoals bijvoorbeeld rollen, kruipen, zitten en lopen zijn snel waarneembaar, maar zeggen nog niets over de intelligentie van je kindje.

Elke kindje ontwikkelt zich anders

Natuurlijk bestaan er gemiddelde normen, ontwikkelingen en groeicurves. Dit is echter een leidraad, want ieder kindje is anders en ieder kindje volgt een andere route in zijn ontwikkeling.

 1. Mentale sprongen. Vele kindjes gaan door mentale sprongen in de eerste twee jaar van hun leven. Met elke sprong is je kleintje beter in staat om dingen waar te nemen die hij nog nooit eerder heeft waargenomen, zoals het herkennen van gezichten om hem heen. Op de ‘Oei, ik groei’ app kun je bijhouden wat elke sprong doet met de ontwikkeling van je kindje. De app vertelt hoe je kindje’s kijk op de wereld met iedere sprong verandert en hoe hij dit inzicht kan gebruiken om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen, die hij nodig heeft voor zijn verdere ontwikkeling. Ook de Nutricia voor jou- app geeft je informatie over je kleintje.
 2. Eigen ontwikkeling. Bij elke sprong ontdekt je kindje een nieuwe wereld met nieuwe mogelijkheden. Je kindje kiest vaak onbewust zelf welke vaardigheden hij als
  eerste wil uitvinden. Zie je hem omrollen, proberen op te staan of zie je hem zichzelf verwonderen over hoe dingen lijken te veranderen? Niet elke vaardigheid is direct waarneembaar.
 3. Jouw kindje is uniek. Ieder kleintje leert unieke dingen en zal uiteindelijk kunnen rollen, kruipen, lopen en praten. Probeer je aandacht te richten op je kindje en focus niet teveel op verwachtingen van anderen. Geef je kindje vooral de ruimte om zich in zijn eigen tempo te ontwikkelen.

Hoe kun jij omgaan met de concurrentie tussen andere moeders?

Iedere mama is super trots op haar kindje. Hoe zorg jij ervoor dat je je niet laat meeslepen in deze opgroei-wedstrijd?

 • Vergeet niet te genieten van de bijzondere tijd met je kleintje. Het is zonde om bij elke mijlpaal te denken dat kindjes in je omgeving sneller zijn.
 • Reageer enthousiast als een andere moeder uit je omgeving vol trots een mijlpaal met je deelt en betrek het niet direct op de ontwikkeling van je eigen kindje.
 • Deel je trotse momenten met andere moeders maar probeer dit niet te doen om andere moeders af te troeven.
 • Gebruik de ontwikkelingen van andere kindjes als een richtlijn voor jouw kindje, maar raak niet in paniek als je kindje lekker zijn eigen gang gaat en zijn eigen tempo bepaald.
 • Ben je onzeker over iets? Benader dan een deskundige, zoals medewerkers van het consultatiebureau. Dan ben je er zeker van dat je geen waardeoordeel zult ontvangen.

Nutrilon ondersteunt de weerstand* van ieder kindje, in welke fase hij ook zit

Ieder kindje ontwikkelt zich in z’n eigen tempo. Met Nutrilon Dreumesmelk, in combinatie met gezonde en gevarieerde voeding, krijgt je kindje voldoende voedingsstoffen binnen om lekker te blijven ontdekken en te ontwikkelen.

 • Bij alle nieuwe ontwikkelingen van je kindje hoort een grotere behoefte aan voedingsstoffen. Zo heeft je kindje 4x zoveel calcium, 6x zoveel ijzer en 7x zoveel vitamine D nodig dan een volwassene, per kg lichaamsgewicht.
 • Vitamine D ondersteunt de ontwikkeling van het immuunsysteem.
 • Uit onderzoek blijkt dat groeimelk dat voorzien is van calcium een positieve bijdrage
  levert aan de aanbevolen hoeveelheid ijzer en vitamine D voor je kleintje. Nutrilon Dreumesmelk 4 helpt, als onderdeel van een gevarieerd dagmenu, mee aan de ontwikkeling* én voedingsbehoefte van je kindje om ervoor te zorgen dat je kindje alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt. Zo ondersteunt Nutrilon de weerstand* van je kindje tijdens iedere fase om klaar te zijn voor alle mijlpalen die nog gaan komen.

*Nutrilon Dreumesmelk 4 bevat vitamine A, C en D. Deze vitamines ondersteunen het immuunsysteem. Ook bevat het ijzer, dit ondersteunt een normale hersenontwikkeling.

Nutrilon is altijd online verkrijgbaar!

Shop

Nutrilon is altijd online verkrijgbaar!

Altijd online beschikbaar. Op werkdagen voor 20:30 uur besteld, is morgen in huis. De verzendig is gratis.

Vragen of advies over jezelf of je kindje? Wij zijn 24/7 bereikbaar!