Je baby laten WENNEN AAN DE FLES

Als je kleintje de techniek van drinken aan de borst goed beheerst, is het slim om je baby op een gegeven moment te laten wennen aan het drinken van moedermelk uit een flesje. Zo voorkom je dat je uk de fles met afgekolfde melk straks weigert bij de oppas of het kinderdagverblijf.

Wanneer beginnen met wennen aan de fles?

Loopt de borstvoeding goed en drinkt je baby goed aan de borst? Dan kun je gaan oefenen met een flesje. Meestal kun je daarmee beginnen als je baby ongeveer 6 weken oud is. Om uit een fles te drinken is een andere techniek nodig dan voor drinken uit de borst. Dat wennen en leren kost best even tijd. Begin daarom op tijd met samen oefenen als je na je verlof borstvoeding wilt blijven geven en je baby nooit uit een flesje heeft gedronken. Natuurlijk wil je dat je baby naast dat flesje ook goed uit de borst blijft drinken. Zorg dus eerst dat je kleintje die techniek onder de knie heeft.

Zo help je je baby bij het wennen aan de fles

Drinken uit een flesje gaat waarschijnlijk niet meteen perfect. En dat is helemaal niet gek of iets om je zorgen om te maken. Je baby is gewend aan jouw geur, jouw zachte borst, de techniek van aanhappen en drinken… Ineens een ‘hard’ flesje met een andere speen is echt anders.

Zo maak je het makkelijker voor je kleine:

  • Gebruik afgekolfde melk. Je kunt een voorraadje aanleggen door in de ochtend, na de ochtendvoeding, een klein beetje te kolven. Meestal heb je dan nog wel wat over als je baby klaar is met drinken. Kleine porties van 20-30 ml afgekolfde melk kun je zo opsparen om te gebruiken als je je baby laat wennen aan een flesje. Je kunt hier lezen hoe je die melk kunt bewaren en opwarmen.
  • Neem een speen met een zo klein mogelijk gat.
  • Verwarm de speen en doop deze in wat afgekolfde melk.
  • Laat je baby zelf de speen aanhappen.
  • Laat iemand anders het flesje geven. Je partner of je vader of moeder bijvoorbeeld. Zo is het voor je uk minder verwarrend en de kans kleiner dat hij niet uit de fles wil drinken omdat jij en je borsten zo lekker dichtbij zijn. Ook is de kans zo kleiner dat hij niet meer aan je borst wil drinken.
  • Kies een goed moment: als je baby vrolijk is en nog geen grote honger heeft. Je baby wil dan best iets nieuws proberen.
  • Geef, na de leeftijd van 6 weken, regelmatig een flesje afgekolfde melk, bijvoorbeeld om de dag. Dat zorgt voor herkenning en gewenning. Op het moment dat je baby oefent met een flesje afgekolfde melk, kolf jij bij jezelf de ‘gemiste’ voeding. Zo houd je je productie in stand en heb je weer nieuwe voorraad voor een volgend oefenmoment of een moment waarop jij een dagje weg bent (bijvoorbeeld naar je werk).
  • Ga geleidelijk naar een borstvoeding-in-fles-moment op tijden dat jij straks aan het werk bent.