De EERSTE STAPJES van je kleintje

Benieuwd of jouw kindje al toe is aan zijn eerste stapjes? Lees hier over de eerste signalen en hoe je hem daarmee kunt helpen.

Op welke leeftijd beginnen de eerste stapjes?

Kruipt je baby met 10 maanden het liefst nog heel de dag lekker rond? En trekt hij zich steeds vaker op aan het meubilair? Dan zijn de eerste stapjes naar het zelf leren lopen gezet. 

Hoewel ieder kindje op zijn eigen tempo leert lopen, hebben de meeste kindjes tussen 12 en 15 maanden het staan onder de knie. Daarna laten de eerste stapjes niet lang meer op zich wachten.

Baby kruipt

De eerste stapjes stimuleren

Voor de eerste stapjes zijn gezet, kun je je baby alvast een handje helpen. Door speeltjes vaker op een stoel of bank te leggen, in plaats van op de grond, daag je je baby uit het optrekken te oefenen.

Wanneer je baby langzaam de eerste stapjes zet, kun je je kindje helpen door steeds vaker de kinderwagen te laten staan. Ook het aanmoedigen van lekker buitenspelen, vaak hurken én het oefenen met traplopen helpt je kindje bij zijn ontwikkeling. Lees hier meer tips om je kindje goed te leren lopen.

De eerste stapjes stimuleren
Tip 1

Leg speeltjes vaker op een stoel of bank

Je kunt je baby van 10 maanden al op weg helpen naar het leren lopen. Dit doe je bijvoorbeeld door speeltjes vaker op een stoel of bank te leggen. Zo daag je je baby uit het optrekken te oefenen en vaker op twee beentjes te staan.

Tip 2

Ondersteun de romp

Tijdens het oefenen kun je je baby het beste helpen balanceren door ondersteuning te bieden aan de romp in plaats van aan de armpjes. De voetjes blijven dan stevig op de grond, waardoor de botjes en spiertjes goed sterk kunnen worden.

Tip 3

Hurken

Ook kun je je baby aanmoedigen meer te hurken wanneer hij zich vasthoudt en hij moet bukken voor hij verder kan spelen.

Tip 4

Rennen, klimmen en klauteren

Als je kindje wat ouder is, en eenmaal de eerste stapjes heeft gezet, is het beter om de kinderwagen steeds vaker te laten staan. Stimuleer je kindje in jouw bijzijn lekker buiten te spelen, te rennen, klimmen en klauteren.

Tip 6

Traplopen

Oefen samen traplopen; je kunt van traplopen ook een leuk spelletje maken. Zo heb je samen plezier in de ontwikkeling van je kindje.

De eerste schoentjes voor je baby

Wanneer je baby zich steeds vaker optrekt en begint met leren lopen, gaat dat het beste op blote voetjes. Zo worden de spiertjes en pezen in de voet sterker en kan de boog van de voet zich goed vormen. Pas wanneer je echt met je kindje buiten gaat lopen hoef je zijn schoenen aan te doen. Ga je de eerste schoenen kopen, let er dan op dat je kiest voor een soepel model. Want je wil eigenlijk dat de eerste schoentjes voelen alsof je kindje geen schoenen draagt. Oefenen doet hij immers ook op blote voetjes of sloffen, en hoe soepeler de schoen, hoe makkelijker je kindje het voetje goed kan leren afwikkelen.