HERSEN­ONTWIKKELING 0-3 mnd

Vanaf het moment dat je kleintje is geboren, leert hij de wereld om zich heen kennen.

De ontwikkeling van je baby van 0-3 maanden

Vanaf het moment dat je kleintje is geboren, leert hij de wereld om zich heen kennen. Dat is voor jou geweldig om te zien! De hersenen van je kindje ontwikkelen zich razendsnel: ze groeien de eerste drie jaar met gemiddeld wel 1 gram per dag. Alles wat hij ruikt, proeft, hoort en aanraakt helpt hem bij zijn groei en ontwikkeling. Je zult zien dat je kindje al snel op zijn eigen manier gaat communiceren en zijn persoonlijkheid aan de buitenwereld toont.

Stimuleer de zintuigen van je baby

Misschien lijkt het alsof je kleintje in het begin alleen geïnteresseerd is in voeding en knuffelen, maar al snel zul je zien dat hij ook interesse krijgt in de wereld om hem heen. Hij reageert daar op zijn eigen speciale manier op. In de eerste weken leert je baby alles via zijn zintuigen: zijn ogen, oren, neus en handjes. Jij kan je baby helpen bij de ontwikkeling van je kindje!

Zintuigen: Luisteren, kijken, aanraken en ruiken

Wist je dat je baby al voor zijn geboorte geluiden van buiten hoorde? Misschien wel eens gemerkt dat hij daarop reageerde, bijvoorbeeld door extra hard te schoppen! Een van de geluiden waaraan hij al gewend raakte in de buik, is je stem. Daarom is die nu zo kalmerend voor hem. Sommige baby’s vinden het fijn om naar een bekend liedje te luisteren, bijvoorbeeld een slaapliedje of je favoriete CD. Je hebt vast ook al gezien dat je baby het geweldig vindt om naar verschillende activiteiten, vormen en voorwerpen te kijken. En gezichten vindt hij helemaal fantastisch. Natuurlijk zijn die van papa en mama favoriet!

Jonge baby’s reageren op aanrakingen. En daar leren ze veel van! Je kleintje vindt het heerlijk als je een zachte doek tegen zijn gezichtje aanlegt of hem lekker masseert als hij uit bad komt. Hierdoor leert je baby zijn eigen lichaam kennen en ontdekt hij wat hij fijn vindt. Ook door te ruiken, leert je kindje zijn wereld kennen. Sommige experts zeggen dat kindjes hun moeder kunnen herkennen aan de geur. Jouw luchtje zal je baby goed doen als je hem lekker knuffelt. Tip: Draag een knuffel(doekje) voor een poosje zodat jouw geur erin zit, dan kan je kleintje dit herkennen. Later zal je kindje de bekende geur van zijn bed of favoriete knuffelbeer ook fijn vinden. Als je je kindje voedt, is dit een goede gelegenheid om zijn zintuigen te prikkelen, bijvoorbeeld door zachtjes te praten, een slaapliedje te zingen of hem te aaien.

Hersenen in ontwikkeling vragen om goede voeding

Borstvoeding is de beste voeding voor je baby, want het bevat alles wat hij nodig heeft om goed te groeien. Zo zitten in borstvoeding de onverzadigde vetzuren ALA, die de hersenontwikkeling ondersteunen. Omdat je kindje snel groeit en zijn maagje nog klein is, heeft hij in het begin om de 2 à 3 uur voeding nodig. Ook ‘s nachts. Hoe ouder je kindje wordt, hoe meer melk hij kan drinken en hoe meer tijd er tussen de voedingen zal zitten. Als je kindje 3 maanden oud is, is zijn eetlust flink toegenomen. Maar melk is nog altijd het enige dat hij nodig heeft. Het kan zijn dat je baby een mondje melk teruggeeft na een voeding. Dit is heel normaal en heeft meestal geen invloed op de hoeveelheid voedingsstoffen die je kindje binnenkrijgt. Spuugt je kindje regelmatig? Vraag in dit geval advies aan je arts, consultatiebureau of verloskundige.