WIST JIJ DAT peutervoeding

7 feiten over peutervoeding die je zullen verbazen!

1. 4 op de 10 peuters eten minder dan 1 opscheplepel groente per dag

Kinderen hebben groenten nodig voor ijzer, vitamines en vezels. Aanbevolen is 50 – 100 gram groenten per dag, dat is 1-2 opscheplepels. Maar veel kinderen krijgen zelfs minder dan 50 gram binnen! 

2. Help: spinazie! Peuters zijn van nature ‘bang’ voor nieuwe smaken

Bijna alle peuters maken een fase door waarin ze liever geen nieuwe dingen proeven. Dat is heel normaal, het wordt ‘neofobie’ genoemd.

3. 75% van de peuters krijgt te weinig ijzer binnen

IJzer is een belangrijk mineraal. Een volwassen man heeft 9 mg ijzer per dag nodig, een kleine peuter 8 mg. In verhouding tot lichaamsgewicht heeft een kleine peuter dus veel meer nodig: wel 6 keer zoveel! IJzer zit vooral in vlees, groenten, peulvruchten, brood en groeimelk.

4. Peuters eten gemiddeld maar 1x in de 10 dagen vis

En dat terwijl vis zo gezond is! Vooral de visvetzuren zijn echt onmisbaar. De aanbeveling is 1 keer per week vis, en dan het liefst vette vis. Bijvoorbeeld zalm, haring of makreel.

5. Peuters willen zelf eten

Peuters willen alles zelf doen (of zoals zij zelf zeggen: ‘selluf’) en ze denken ook dat ze alles al kunnen! Vaak heel schattig en juist met eten kun je ze rustig hun gang laten gaan. Zelf eten, zelf prikken met een vork leert ze een goede oog-handcoördinatie. Geef ze maar een bord, een lepel en een vork en laat ze zelf eten!

6. De zon levert óók vitamines!

Door zonlicht wordt er in de huid vitamine D aangemaakt. Een goede extra reden om je peuter lekker vaak mee naar buiten te nemen. Voor vitamines geldt hetzelfde als voor mineralen± jonge kinderen hebben er in verhouding meer van nodig dan volwassenen. Peuters hebben tot 7 keer meer vitamine D nodig dan volwassenen (per kilogram lichaamsgewicht)! Vitamine D is een belangrijk vitamine voor de opbouw van botten en tanden.

7. Peuters drinken teveel melk en zoete dranken

Peuters drinken gemiddeld wel 400 ml melk per dag. Melk wordt daarmee het meest gedronken, maar ook zoete dranken, zoals vruchtensap, diksap en drinkyoghurt lusten ze graag. Daardoor krijgen ze veel calorieën binnen via deze dranken, waardoor ze minder eetlust hebben voor andere gezonde dingen, zoals groenten, fruit en brood. Geef je kindje liever water dan zoete dranken. Ook slappe thee is een prima keuze voor je kind. 

Wil je tips om je kind beter te laten eten? Wij hebben 16 tips voor jou op een rijtje gezet.