Ben je HOOGZWANGER? Zo overleef je de FEESTDAGEN

Goed getimed van jou, hoogzwanger zijn tijdens de feestdagen! Met je bolle buik ‘mag’ jij lekker blijven zitten terwijl anderen in de keuken staan te zwoegen.

Relaxte feestdagen

Vermoeidheid, een zere rug, een pijnlijke bekken… Legale excuses zijn er volop. Tijdens de laatste loodjes van je zwangerschap is het echt belangrijk dat je naar je lichaam luistert en niet teveel hooi op je vork neemt. Conclusie: jij hoeft niets te doen deze feestdagen. Laat anderen de boodschappen maar in huis halen en in de keuken staan, terwijl jij geniet van de gezelligheid, sfeer en het lekkere eten.

Tips tijdens kerst

 • Van een hele dag op een stoel zitten, wordt je lichaam ook niet happy. Ben je nog een beetje mobiel en is het buiten niet spekglad door ijzel of sneeuw? Ga dan bijvoorbeeld op de fiets of te voet naar de gastheer en/of gastvrouw. Of maak nog een kleine wandeling voor jullie afspreken.
 • Beetje druk al die familie en vrienden? Zorg voor wat rust. Ga bijvoorbeeld in de middag pas op pad of spreek af voor een lunch of brunch zodat je ’s avonds weer relaxt thuis kunt zijn.
 • Doe overdag een dutje. Zo hoef je ’s avonds niet meteen na het eten al af te haken.
 • De boodschappen, het koken, het maken van de hapjes, dat laat je lekker aan anderen over. Jouw familie en vrienden begrijpen heus wel dat je daar nu even geen puf voor hebt. Worden de taken verdeeld, neemt iedereen iets mee en wil je toch graag ergens voor zorgen? Misschien kun jij de borrelhapjes meenemen en voor kant- en klaar gaan. Een buitenlands kaasje dat niet van rauwe melk is gemaakt, een schaaltje met olijven, rauwkost met een hummusdip of zongedroogde tomaten. Of geef aan dat jij de drank wel verzorgt. Wijn of bubbels koop je voor de rest, voor jezelf zorg je voor een lekkere alcoholvrije cocktail of (bruisend) water met een smaakje.
 • De meest heerlijke stoel? Die is vandaag voor jou. Kussentje op een kruk of poef waar je je benen op legt en je hoeft niet meer op te staan.
 • Is een meergangenmenu wat teveel als je niet meer zoveel kunt eten? Neem kleine porties bij elke gang of sla even een gang over.
 • Geen zin om nu nog iets nieuws te kopen waar je dikke buik in past? Trakteer jezelf op een mooi vest, een mooie sjaal of een prachtige ketting waarmee je die jurk, die je al vaak draagt maar die echt nog wel kan, een feestelijke uitstraling geeft.

Tips voor de jaarwisseling

 • Gaap! Of toch niet? Na een powernap in de middag, hou je het hopelijk vol tot het vuurwerk knalt.
 • Vraag vrienden of familie om oud en nieuw bij jullie te vieren. Als jij moe bent, kun je gewoon naar bed, terwijl je partner nog een drankje neemt om op het nieuwe jaar te proosten. Als iedereen voor een hapje of oliebollen zorgt, heb jij niet veel werk.
 • Mierzoet, maar als je met champagne wilt proosten rond de jaarwisseling, kun je (met de kinderen van vrienden of familie) meedrinken en kinderchampagne nemen. Of neem ‘gewone’ alchoholvrije bubbels. Je vindt ze bij de alcoholvrije wijn in het schap.
 • Hoe fijn is het om je te realiseren dat als het vuurwerk knalt en je iedereen een gelukkig nieuwjaar hebt gewenst, dit het jaar is waarin jullie kindje geboren gaat worden!

Vragen of advies over jezelf of je kindje? Wij zijn 24/7 bereikbaar!