Nutricia voor jou
Allergieën en kwaaltjes

Alles over koemelkallergie als je borstvoeding geeft

Huilen, krampjes, spugen, verkouden, eczeem… Je vraagt je misschien wel af of je baby allergisch is. Het zou kunnen, ook als je borstvoeding geeft. Ongeveer 2 tot 3 op de 100 baby’s heeft een koemelkallergie. Hoe herken je het en wat doe je dan?

Wat is koemelkallergie?

De afweer, oftewel het immuunsysteem, zorgt er normaal gesproken voor dat ziekteverwekkers en vreemde stoffen uit het lichaam geweerd worden. Maar bij een allergie reageert het afweersysteem op hele normale stoffen, bijvoorbeeld op de eiwitten uit koemelk. Als een baby een allergie heeft, dan is dit meestal een koemelkallergie. Ook als je borstvoeding geeft, kan het zijn dat je baby allergisch reageert op koemelk. Vanuit jouw voeding komen de eiwitten uit koemelk namelijk in de moedermelk terecht.

Zo herken je koemelkallergie

Helaas is het niet gemakkelijk te zeggen of een baby een koemelkallergie heeft. De allergie kan zich bij ieder kind op verschillende manieren uiten. Van huilen tot niesbuien en van spugen tot diarree. Vaak is er meer dan één ding aan de hand en merk je dat je baby zich echt niet lekker voelt. Doe eens de kwaaltjestest en kijk wat daar uit komt. Bespreek je verdenking op het consultatiebureau of met de kinderarts of huisarts. Zij kunnen testen of er werkelijk sprake is van een koemelkallergie. Zo’n test gebeurt met voeding. Eerst zorg je ervoor dat je baby een tijdje geen koemelkeiwitten binnenkrijgt (zie verderop in dit artikel). Als de klachten verminderen ga je vervolgens weer kleine hoeveelheden koemelk gebruiken. Reageert je baby hier op dan volgt er een verdere test. Hier bestaat een uitgebreid protocol voor. Na afloop van de test is met veel meer zekerheid te zeggen of een baby allergisch is voor koemelk. Het goede nieuws is trouwens dat de meeste kinderen er binnen 2 jaar weer overheen groeien.

Waardoor ontstaat koemelkallergie?

Meestal is er niet echt een oorzaak aan te wijzen. Wel is het zo dat als er in je gezin iemand is met allergische klachten, je kind een groter kans heeft op een koemelkallergie. Dit speelt bij eczeem, hooikoorts, astma, eczeem of een voedselallergie. Wees dan extra alert op klachten bij je baby. Maar het wil niet perse zeggen dat je baby ook een allergie krijgt. En andersom, ook als er geen allergie in de familie voorkomt, kan je kind toch een allergie krijgen.

Kan ik allergie voorkomen door alle koemelk weg te laten?

Borstvoeding is de beste voeding voor zuigelingen. Ook bij allergie. Lang is gedacht dat het vermijden van koemelk koemelkallergie zou voorkomen. Daarom gingen tot enkele jaren geleden moeders van kinderen die in een allergisch gezin geboren werden op een koemelkvrij dieet. Maar we weten tegenwoordig dat dit juist averechts kan werken. Last van allergieën in de familie? Overleg dan met je consultatiebureau of arts welke acties je het beste kunt ondernemen.

Als je baby allergisch reageert op moedermelk

Blijkt uit de test via het consultatiebureau dat je baby toch met allergische klachten reageert op moedermelk, dan kun je wel het beste alles waar koemelk in zit vermijden. Dan is de kans het grootst dat de klachten verdwijnen.
Dat betekent:

  • geen melk, yoghurt of andere zuivelproducten.
  • geen producten waarin melk en kaas verwerkt is.

Zo kan de koemelk ook niet meer in je moedermelk terecht komen. Toch is het voor jou belangrijk om in deze periode voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Het kan best lastig zijn om de juiste keuzes te maken als je koemelkeiwitten moet vermijden. Schroom niet om je consultatiebureau of arts om advies te vragen of vraag een verwijzing naar een diëtist. Zij kunnen je precies uitleggen waar je op moet letten en hoe je zuivelproducten het best kunt vervangen.

Stoppen met borstvoeding?

Overweeg je te stoppen met borstvoeding omdat je baby er allergisch op reageert? Overleg dit dan met je consultatiebureau of arts. Borstvoeding is de beste voeding voor je baby, ook bij een allergie. Moedermelk bevat namelijk zoveel beschermende stoffen voor je baby dat dit altijd de voorkeur heeft.


Tip

Geef je je baby ook al hapjes? Zorg er dan voor dat deze voeding ook koemelkvrij is als je kind een koemelkallergie heeft. Je kunt een allergenenoverzicht opvragen via Nutricia Kindervoedingservice.

Mijn Nutricia

Meld je aan voor Mijn Nutricia

Volg alle ontwikkelingen van je kindje dankzij onze wekelijkse nieuwsbrief en lees informatie die afgestemd is op jouw situatie en voorkeur!