SPORTEN en borstvoeding geven? Dat gaat prima samen

Vraag je je af of het verstandig is om te sporten tijdens de periode dat je borstvoeding geeft? Het antwoord is simpel: zodra je hersteld bent van de bevalling en de borstvoeding goed op gang is, kun jij lekker actief aan de slag.

Vertrouwde sport

Als je weer gaat sporten, is het verstandig om rustig aan met iets te beginnen dat je al deed of gedaan hebt. Ga niet meteen voor een hele inspannende, nieuwe sport. Anders kan het zijn dat je een blessure oploopt. En daar zit je nu niet op te wachten.

Het zal ook echt wel even wennen zijn om weer actief te bewegen. Niet alleen omdat je dat tijdens je zwangerschap misschien wat minder deed, ook omdat je lichaam tijd nodig heeft om te herstellen van je zwangerschap. Zo lag bijvoorbeeld je zwaartepunt bij ruim 30 weken zwangerschap op een ander punt dan nu. Je spieren en evenwicht moeten zich weer aanpassen. Rustig opbouwen en vooral luisteren naar je lichaam dus.

Kleding

Veel sportkleding rekt lekker mee. Wel zo comfortabel. Pas je je oude sportkleding (nog) niet of sportte je voorheen niet, dan kun je natuurlijk iets nieuws aanschaffen. Probeer eens een sportbroek met een brede tailleband. Misschien zit dat juist nu wat prettiger bij je buik.

Zorg ook voor een goed passende sport-bh die overal aansluit, nergens knelt en voldoende ondersteuning biedt. Is je kledingmaat veranderd of is je cupmaat groter? Dan is het verstandig een nieuwe bh te kopen. Ook als je gaat zwemmen, heb je misschien andere badkleding nodig dan je voorheen droeg.

Effect op je melk

Misschien heb je wel eens gehoord dat moedermelk door het sporten zuur kan worden. Sporten heeft geen invloed op je melkproductie en de smaak. Daarnaast produceren sportende en niet-sportende moeders evenveel melk.

Krachttraining van de borstspieren

Als je soms last hebt van stuwing of borstontsteking kun je beter geen intensieve krachttraining doen van de bovenarm- en borstspieren. De krachtoefeningen kunnen de melkstroom namelijk remmen. Doe deze krachtoefeningen daarom liever op een rustiger niveau.

Zweet

Werk jij je lekker in het zweet? Vergeet niet voldoende te drinken. Zo vul je het vocht aan dat je tijdens je work-out verloren bent en houd je je vochtbalans op peil. Als jij voldoende drinkt, heeft dat ook een positieve invloed op de melkproductie. Door jouw zweetproductie smaakt je huid wat zoutig. Sommige baby’s vinden dat geen probleem of vinden hun mama zo juist lekker ruiken. Maar misschien vindt jouw uk het juist minder lekker? Was je borsten dan even voor je je baby aanlegt.

Sporten ná het voeden

Veel moeders vinden het fijn om te gaan sporten net nadat ze hun kind hebben gevoed. Dan zijn de borsten leger en dat is comfortabeler. Als je het lastig vindt om met je ‘nieuwe’ lijf, je volle borsten en een eventueel toeschietreflex naar de sportschool te gaan, kun je natuurlijk ook thuis oefeningen doen. Of wandel wat vaker achter de kinderwagen en bouw je tempo langzaam op.

Geleidelijk wat kilo’s eraf

Natuurlijk is het fijn als je weer relatief snel ‘back in shape’ bent. Maar loop liever niet te hard van stapel door heel veel af te vallen tijdens het borstvoeden. Doe dus niet aan de lijn en blijf gezond eten. Lees hier wat je wel en niet kan eten als je borstvoeding geeft. Zolang je baby nog volledig borstvoeding krijgt, val je bij voorkeur niet meer af dan een halve kilo per week. Merk jij dat je gewicht sneller daalt? Neem dan af en toe een gezonde snack tussendoor zoals een extra boterham, een schaaltje kwark met vers fruit, een handje noten of yoghurt met granola.