DARMMICROBIOTA

Je zou het niet zeggen maar ons lichaam zit vol met bacteriën: op de huid, in de mond en vooral in de darmen. Het is goed dat die bacteriën er zijn. Ze zijn namelijk onder andere belangrijk voor de opbouw van de weerstand. Alle bacteriën in de darmen worden samen de darmmicrobiota genoemd. En juist die spelen een hele belangrijke rol bij de ontwikkeling van het immuunsysteem. Na de geboorte van je kindje moeten de darmmicrobiota en dus ook de weerstand zich nog opbouwen.

Goede en slechte bacteriën

Goede bacteriën ondersteunen juist een goede gezondheid. Goede bacteriën in de darmen zorgen er om te beginnen voor dat er weinig plek is voor slechte bacteriën. Gezonde darmmicrobiota helpen verder bij de vertering van voeding, de stoelgang en spelen een rol bij de weerstand. Wist je dat de darmen zelfs 70% van de totale weerstand vormen? Voeding kan hierbij helpen.

De opbouw van het darmmicrobiota

Als je kindje net geboren is, heeft het nog niet zo’n sterke weerstand als jij. De weerstand van een kindje moet zich nog opbouwen. Al tijdens de geboorte en in de periode vlak erna wordt er een start gemaakt met de ontwikkeling van die weerstand. Bij een vaginale geboorte komt een kindje op een natuurlijke manier in contact met bacteriën van de moeder. Daarnaast speelt voeding een rol bij de opbouw van de darmmicrobiota en de ontwikkeling van de immuniteit. Ook door contact met jou en jullie omgeving pikt je baby bacteriën op. Deze bacteriën bepalen voor een groot deel de eerste samenstelling van de darmmicrobiota. Dat klinkt misschien eng, maar dit is nodig voor de ontwikkeling van het immuunsysteem.

Allergieën

Wist je dat bij allergieën het immuunsysteem van slag is? Het reageert op stoffen waar het niet op hoeft te reageren omdat ze helemaal niet schadelijk zijn, zoals bijvoorbeeld eiwitten uit voedingsmiddelen. Het immuunsysteem speelt dus een grote rol bij allergieën.

Opbouwen via voeding

Borstvoeding bevat veel belangrijke voedingsstoffen, zoals prebiotica en probiotica. Prebiotica zijn onverteerbare vezels die door de bacteriën uit moedermelk als voeding worden gebruikt. De darmen van baby’s die borstvoeding krijgen, bevatten hierdoor veel gunstige bacteriën. Borstvoeding speelt zo een belangrijke rol bij de opbouw van gezonde darmmicrobiota.

Borstvoeding is de beste voeding voor je baby. Er kan een moment komen dat je besluit om over te stappen op flesvoeding, of een combinatie van borst- en flesvoeding. Overleg dan eerst met je consultatiebureau of arts.