LUIERUITSLAG

Vrijwel alle baby’s krijgen op een dag last van rode billetjes, meestal luieruitslag. Het ziet er pijnlijk uit, maar is onschuldig en eenvoudig te verhelpen.

Wat is luieruitslag?

Luieruitslag is een huidirritatie aan de billetjes van je baby. De billetjes zullen wat pijnlijk en gevoelig zijn. Maar in de meeste gavallen is er niets ernstigs aan de hand.

Luieruitslag kan veroorzaakt worden door het niet goed schoonmaken van de babybilletjes of het niet vaak genoeg verschonen van de luiers. Sommige kindjes hebben gewoon een gevoelig huidje. Zij zullen wat sneller last van hun huid krijgen dan andere kindjes.

Wat kun je doen tegen luieruitslag?

Wordt de uitslag op je baby’s billetjes veroorzaakt door een natte luier? Laat zijn huidje dan goed ademen. Waarschijnlijk gaat de uitslag dan snel weg. Doe, als het mogelijk is of als de luier vochtig is, je kindje ongeveer een uur geen luier om. Verschoon hem verder zeer regelmatig. Was hem voorzichtig en droog zijn billetjes goed af. Je kunt zijn huid bijvoorbeeld droogdeppen met een handdoek of drogen aan de lucht.

Om de billetjes goed te beschermen, kun je zijn huidje insmeren met zinkzalf voordat je zijn luier omdoet. Sommige luiermerken raden het gebruik van zinkzalf af, omdat het ten koste gaat van de vochtopname van de luier. Let daar dus op als je nieuwe luiers koopt.

Als de luieruitslag aanhoudt, ga dan even langs bij je consultatiebureau. Zeker als je denkt dat je kindje een bacteriële infectie heeft. Zo’n infectie herken je aan een zeer rode, pijnlijke en jeukerige huid. Vaak heeft je kindje dan ook uitslag in zijn huidplooitjes en soms ook in zijn gezichtje.