KRAAMTRANEN en BABYBLUES: waarom ze er ook een beetje bij horen

Voel je je in de war? Biggelen de kraamtranen over je wangen en is die roze wolk veel minder roze dan je dacht? Duidelijk een gevalletje babyblues. Maak je niet te veel zorgen. Dit hoort er ook bij.

Wat zijn kraamtranen en babyblues?

Iedereen – ook jijzelf - verwacht dat je na de bevalling je geluk niet op kunt en dat je superblij bent. Toch hoeft dat niet zo te zijn. Sterker nog: heel vaak is het tegenovergesteld. Bijna elke pasbevallen moeder heeft een korte of wat langere periode last van somberheid, huilerig zijn of gevoel van teleurstelling. Dit komt vooral in de eerste 2 weken na de bevalling voor.

Kraamtranen: wanneer?

Na de bevalling verandert er, wat betreft de hormonen, veel in je lichaam. En dat de hormonen een flinke invloed kunnen hebben op hoe je je voelt, dat weet je als vrouw maar al te goed. Of de babyblues alleen hierdoor komen is niet helemaal duidelijk. Waarschijnlijk zijn de kraamtranen ook de combinatie van de grote verandering in je leven en het feit dat je nu een tijdje wat minder goed slaapt.

Zo herken je de babyblues

Niet elke kersverse moeder reageert hetzelfde maar er zijn wel wat dingen die wijzen op de babyblues en kraamtranen:

  • Je huilt om niets (de kraamtranen)
  • Je voelt je onrustig en nerveus
  • Je slaapt niet goed
  • Je hebt negatieve gedachtes
  • Je hebt last van stemmingswisselingen
  • Je bent om niets kwaad of verdrietig
  • Je hebt het gevoel de verantwoordelijkheid voor je baby niet aan te kunnen

Kraamtranen: hoe lang?

Meestal duren de babyblues een aantal dagen. Soms een paar weken. Het is goed om je dit te realiseren. Als je hormonen na de bevalling na verloop van tijd weer hun normale niveau bereiken, gaan de stemmingswisselingen vanzelf weer over. Je moet hier even doorheen.

Wat als de babyblues niet over gaan?

Meestal zijn de babyblues na een paar dagen tot weken over en zijn de verschijnselen weg. Maar blijf je je na de bevalling somber voelen, heb je last van concentratieproblemen en last van negatieve gevoelens? Dan is het goed om dit te bespreken met je huisarts. Er zou sprake kunnen zijn van een postnatale depressie. Schaam je niet voor deze gevoelens: het komt vaker voor en er zijn altijd mensen die je kunnen en willen helpen!

Vragen of advies over jezelf of je kindje? Wij zijn 24/7 bereikbaar!