Een POSTNATALE DEPRESSIE: neerslachtige gevoelens na de geboorte

Je na de geboorte van je baby somber voelen is heel normaal en wordt babyblues genoemd. Blijf je maandenlang somber of komt het later opzetten en gaat maar niet weg? Dan heb je misschien last van een postnatale depressie.

Postnatale depressie: wat is het?

Een postnatale depressie is een depressie na de bevalling. Eén op de acht vrouwen in Nederland heeft hier last van. Ook wanneer je je erg op de geboorte hebt verheugd, kun je deze depressie krijgen. Je hebt dezelfde symptomen als iemand met babyblues of kraamtranen. De symptomen houden alleen langer aan bij een postnatale depressie. Je krijgt last van neerslachtigheid, verwarring, irrationele angst- en schuldgevoelens. Het zelfbeeld en de eigenwaarde is vaak laag bij een postnatale depressie. Houden de gevoelens langer dan 2 weken aan? Dan gaat het misschien om een postnatale depressie. 

Oorzaken van een postnatale depressie

Een postnatale depressie wordt veroorzaakt door diverse factoren. De verandering in hormoonbalans is vaak de aanleiding voor depressieve gevoelens. Daarnaast komen in sommige families postnatale depressies vaker voor. Ook het verloop van zwangerschap en bevalling zijn belangrijk.

Is de zwangerschap of de bevalling problematisch verlopen, dan is er meer kans op een postnatale depressie. Problemen in je relatie of geldproblemen kunnen ook aanleiding zijn. Ten slotte zijn er psychische factoren zoals het hebben van hoge verwachtingen. Ook dit kan een postnatale depressie in de hand werken.

Heb jij een postnatale depressie? Zoek dan hulp

Ben jij meerdere weken na de geboorte van je baby somber en pieker je? Heb je last van slaapproblemen, lusteloosheid en schuldgevoelens? Je huisarts kan dan vaststellen of je lijdt aan een postnatale depressie. Samen bepaal je hoe je verder actie kunt ondernemen of geholpen kunt worden.

Vragen of advies over jezelf of je kindje? Wij zijn 24/7 bereikbaar!