Leer je kindje KAUWEN

Wellicht pureer je het eten nog met tot kleine zachte stukjes, maar dat hoeft nu niet meer.

Moedig je baby aan om te kauwen

Als je kindje 8 maanden is, eet hij vast al heel wat verschillende soorten groente en fruit. Wellicht pureer je het eten nog met een vork tot kleine zachte stukjes, maar dat hoeft nu niet meer. Je kunt je kindje nu ook eten geven met een wat grovere structuur. Zo leert je kindje kauwen en zijn tandjes gebruiken. Kauwen is een belangrijke stap als het gaat om de eerste hapjes. We geven je hieronder wat tips.

Begin de dag goed

Het ontbijt is een heel geschikt moment om nieuwe structuren te introduceren. Je kindje is dan namelijk uitgerust en hongerig. Je kunt je kindje pap geven, zoals Olvarit Fijne Granen. Daar kun je prima wat kleine stukjes vers fruit doorheen doen, zoals banaan en aardbei. Of geef je kindje een brood(korst) om op te knabbelen.

Houd het eten leuk

Als je kindje gewend is aan zijn nieuwe ontbijt, kun je in de ochtend ook eens een nieuw tussendoortje proberen. Geef je kindje kleine hapjes die hij zelf kan pakken. In het begin zal hij best een beetje knoeien, maar het is een goede manier om zijn oog-handcoördinatie te verbeteren. Probeer niet te veel nieuwe smaken en structuren tegelijk. Begin met een paar dingen die favoriet zijn bij je kleintje en snijd die in kleine stukjes. Daar kan hij dan lekker op sabbelen. Serveer ze met een lach, zodat je kleintje ook enthousiast wordt. En vergeet niet zelf ook een stukje te nemen. Hij kijkt de kunst graag af bij jou. Je baby vindt het fantastisch als hij iets goed doet, dus geef hem volop complimentjes als hij op iets nieuws kauwt!

Geschikte kleine hapjes

Je maakt je kindje blij met een broodkorstje: prima om vast te houden en kleine stukjes vanaf te sabbelen.

Tijd voor meer structuren

Het toevoegen van meer structuur aan de maaltijd van je kindje is heel eenvoudig. Pureer de groente niet meer heel fijn, je kunt het ook nu prakken. Voeg aan de groente ook stukjes vlees, kip, vis of een vleesvervanger toe, zoals gehakt, blokjes kip- of kalkoenfilet, flintertjes vis, gekookte bonen of linzen. Macaroni of korte stukjes spaghetti maken een pasta bolognese ineens heel anders. Ook hoef je risotto niet meer te pureren. Tips voor het toetje: doe wat stukjes vers fruit door de yoghurt. En stukjes meloen, banaan of appel zijn lekkere hapjes die je kindje met zijn handjes kan pakken. Lekker variëren dus!

Gevaar op verslikken

Als je kindje grotere stukjes gaat eten, is het niet vreemd dat je je zorgen maakt dat je kindje zich verslikt. Het is goed om te weten dat je kindje een natuurlijke kokhalsreflex heeft, die voorkomt dat hij stikt in zijn voeding. Maar het is desondanks toch verstandig om altijd in de buurt te blijven als je kindje aan het eten is. 

Vragen of advies over jezelf of je kindje? Wij zijn 24/7 bereikbaar!