LICHAMELIJKE ONTWIKKELING 10-12m

Tussen de 10-12 maanden gaat de lichamelijke ontwikkeling gestaag verder, de motoriek gaat vooruit en hij wordt nog beter in wat hij leuk vindt: ontdekken!

De lichamelijke ontwikkeling van je baby van 10 tot 12 maanden

Nu je kindje bijna 1 jaar is, gaat zijn lichamelijke ontwikkeling gestaag verder. De motoriek van je kindje gaat steeds verder vooruit tussen de 10 en 12 maanden, dus hij wordt nog beter in wat hij leuk vindt: ontdekken! Daarmee stopt hij niet tijdens de maaltijden: leren eten met een lepel hoort allemaal bij het dagelijkse avontuur. We geven je graag advies en (voedings)tips over deze leuke fase. Dus heb je een vraag, bel ons. We helpen je graag!

Ga je mee wandelen?

Je kindje wordt elke dag sterker. Je hebt vast gemerkt dat hij zich een stuk sneller voortbeweegt. Door te kruipen en tijgeren traint hij zijn armen en benen. Een prima voorbereiding op het optrekken en staan! Daarmee krijgen je meubels meteen een nieuwe functie: ze zijn een handig steuntje voor je baby. Niet alle baby’s zijn tussen de 10 en 12 maanden klaar om te gaan staan en lopen. Dat verschilt per kindje. De een loopt al met 12 maanden, terwijl de ander daarmee wacht tot hij 1,5 jaar is. Dat is allemaal prima: elk kindje kiest zijn eigen tempo. Houd wel je camera in de aanslag, want je weet maar nooit wanneer hij zijn eerste stapjes zet!

Groeien maar

Zo rond hun eerste verjaardag zijn de meeste kinderen ongeveer 25 centimeter groter dan bij hun geboorte. Dat is nogal wat! En dat groeien houdt voorlopig niet op. Tussen zijn eerste en derde levensjaar verdubbelt hij bijna in gewicht. Je baby gaat ook steeds meer op een peuter lijken: zijn lijfje komt beter in verhouding met zijn hoofdje. Geen wonder dat hij zo snel uit zijn kleertjes groeit!

Verbazingwekkende vingervlugheid

De motoriek van je kindje gaat hard vooruit als hij tussen de 10 en 12 maanden is. Hij krijgt steeds meer controle over zijn handen en vingers en ontdekt wat hij ermee kan. Een favoriet spelletje bij veel kinderen: dingen in een bakje stoppen en ze er weer uit halen. En nog een keer. En nog een keer!

Leren eten met lepel

Nu je kindje meer controle heeft over zijn handen en vingers en ook sterkere polsspieren krijgt, kan hij leren om zelf te eten. Dat is natuurlijk even oefenen. Maar al snel zul je zien dat hij een lepel goed kan vasthouden. En daarmee misschien wel wat eten in zijn mond kan stoppen. Investeer in een grote slab en wat washandjes of poetsdoekjes, want de komende tijd wordt er flink geknoeid tijdens de maaltijden!

Groeiende trek

Veel bewegen en veel groeien kost energie. Maar gelukkig krijgt je kindje nu meer tandjes en kan hij meer smaken en structuren aan. Ook lukt het hem om grotere stukjes te eten. Maar zijn maagje is nog altijd relatief klein. Daar past nog niet zo heel veel tegelijk in. Wil je weten of je kindje de juiste hoeveelheid voeding binnenkrijgt? Klik dan hier voor onze voedingsschema’s en dagmenu’s voor je kleintje. Zo krijgt je kindje over de hele dag de energie die hij nodig heeft. Je kindje begint zijn dag vol ontdekkingen goed met borstvoeding of Nutrilon 3 opvolgmelk en Bambix licht volkoren naturel of vanille. Daaraan kun je ook wat vers fruit toevoegen. Er zijn ook veel verschillende Olvarit hapjes en sapjes die helemaal zijn afgestemd op deze leeftijd van je kindje.

Vragen of advies over jezelf of je kindje? Wij zijn 24/7 bereikbaar!