Zo gaat je baby OMROLLEN

Gaat je baby omrollen? Dat is één van de eerste mijlpalen in zijn motorische ontwikkeling. Het zijn de eerste stappen richting kruipen, staan en lopen. Het omrollen stimuleren kun je op verschillende manieren doen.

Vanaf wanneer kan je baby omrollen?

Omrollen kan je baby als hij tussen de drie en zeven maanden is. Hij rolt dan zelfstandig om zijn lengteas. Het omrollen gaat in verschillende stappen. Je baby kan steeds beter zijn hoofd optillen. Als hij vier maanden is, rolt hij van zijn buik naar zijn rug. Dit kost minder spierkracht dan rollen van rug naar buik. Maar sommige baby’s rollen wel eerst van rug naar buik. Je hoeft je hier geen zorgen over te maken want elke baby is natuurlijk anders. Rollen op beide kanten kan je baby vaak rond de zes maanden. 

Hoe weet je of jouw baby er klaar voor is?

Wanneer een baby omrollen kan of bijna zover is, zie je dat. Zijn hoofd kan hij steeds beter optillen. Vaak gebeurt het omrollen op een onverwacht moment. Hou hem dus goed in de gaten zodat je deze mijlpaal niet mist! Hij kan zomaar van jullie bed afrollen of van de commode. Probeer bij het verschonen een hand op zijn lichaam te houden. Zo heb je door wanneer hij wil omrollen en kan je hem tegenhouden. Het aankleedkussen heeft een kuil. Als je je baby hierop legt, zal hij ook minder makkelijk omrollen. 

Tips om je baby te leren omrollen

Je kunt verschillende spelletjes spelen met je baby om hem te helpen met omrollen. Speel deze spelletjes als je kleine is uitgerust. Volg zijn tempo en kijk goed of hij het nog leuk vindt. Merk je dat hij ontevreden begint te worden? Morgen is er weer een dag en kunnen jullie samen verder spelletjes spelen om het omrollen te stimuleren. 

Baby’s tot drie maanden

  • Leg je baby af en toe een paar minuten op zijn buik vanaf het moment dat hij een week oud is. Bouw dit vervolgens langzaam op.
  • Is je kleine nog jonger dan 3 maanden? Rol hem in een handdoek, leg hem daarna neer en trek zacht aan één kant van de handdoek. Je kleine rolt nu rustig uit de handdoek. Speel dit spelletje op een zachte ondergrond.
  • Goed voorbeeld doet goed volgen! Zelf voordoen hoe je moet rollen is ook een goede methode.  

Baby’s vanaf drie maanden

  • Vanaf 3 maanden kun je je kleine op zijn rug leggen. Hij mag jouw vingers stevig vastpakken. Daarna beweeg je je hand naar links of rechts. Zo draait je baby vanzelf op zijn buik. Zit zijn arm klem onder zijn buik? Streel met je hand van zijn nek tot zijn billen. Helpt dit niet? Haal dan zijn arm voorzichtig onder zijn buik vandaan.
  • De meeste baby’s zijn dol op knuffelen. Ga op je rug liggen op bed en leg je kleine op zijn buik bovenop je. Door hem van links naar rechts te wiegen train je zijn spieren en evenwichtsorgaan.
  • Maak gebruik van de nieuwsgierigheid van je kleine door speelgoed naast hem neer te leggen. Als hij dit speelgoed ziet bewegen, wil hij er naartoe. Zo rolt hij zomaar op zijn zij. 

Waarom het omrollen zo belangrijk is voor je baby

Bij het omrollen traint je kleine de spieren van zijn hele lichaam. Die spieren heeft hij nodig voor het maken van de volgende stappen. Bij tijgeren, kruipen, staan en lopen zijn deze spieren belangrijk. Bij het omrollen traint hij ook zijn evenwichtsorgaan en leert hij steeds beter zijn hele lichaam te voelen. 

Elke baby is anders

Er is zoveel informatie te vinden en ook van vrienden en familie hoor je veel. Probeer je niet van de wijs te laten brengen als jouw baby anders is. De informatie over het tijdstip van omrollen van je baby is een gemiddelde. Jouw baby volgt zijn eigen tempo. In de ene ontwikkelingsfase blijft hij wat langer hangen dan in de andere ontwikkelingsfase. Is hij wat later met omrollen? Misschien gaat je kleine wel sneller tijgeren en kruipen. Iedere baby is uniek. Als je je baby wel elke dag op de buik legt, volgt de rest vanzelf. 

Heb je vragen of twijfels?

Het omrollen van je baby is een grote stap in zijn motorische ontwikkeling. Een eerste in een lange weg van mijlpalen richting staan en lopen. Heb je hier vragen over? Vraag je je af wanneer je baby omrollen gaat? Bij de huisarts en het consultatiebureau kan je altijd terecht met je vragen en twijfels.