Krijgt jouw kind voldoende IJZER en VITAMINE D?

Om goed de groeien, heeft elk kind voldoende voedingsstoffen nodig. Daarom is gezond eten zo belangrijk. Uit onderzoek blijkt dat met name 2 voedingsstoffen in de voeding van veel kleine kinderen krap zijn: ijzer en vitamine D. Misschien ook wel bij jouw peuter?

Goed eten om goed te groeien

Hoe leuk is het om je uk te zien smullen van alles wat je voorzet, ‘s morgens, ‘s middags en ‘s avonds. Maar het is niet alleen leuk, ook noodzakelijk. Want goed eten heeft je uk nodig om te kunnen groeien. Tussen de 1 en 4 jaar groeit je kind enorm. Er komt ongeveer 25% bij in lengte en 40% in gewicht. En ook de hersenen groeien in deze periode nog steeds met 1 gram per dag. Een prestatie van formaat! En daarvoor is een uitgebalanceerde voeding nodig. Uit onderzoek blijkt echter dat kleine kinderen niet van alle vitamines en mineralen genoeg binnenkrijgen via de voeding. Grote knelpunten zijn ijzer en vitamine D.

IJzer voor echte power

IJzer is een belangrijke voedingstof. Het zit bijvoorbeeld in groene groente, volkoren granen, vlees en eieren. Ook in dreumesmelk zit ijzer. Je weet waarschijnlijk dat ijzer een gunstige invloed heeft op de normale vorming van rode bloedcellen en hemoglobine. Maar ijzer doet meer. Het bevordert de energiestofwisseling en draagt bij aan een normale werking van het afweersysteem.
En voor jonge kinderen is het belangrijk om te weten dat er ook een relatie is met de hersenen. IJzer draagt bij tot de normale cognitieve ontwikkeling van kinderen. IJzer is dus een voedingsstof met echte power. Goed om eens extra op te letten.

Uit onderzoek blijkt dat peuters gemiddeld 6 mg ijzer per dag binnenkrijgen. Dat lijkt best wel wat, maar toch is er meer nodig. De aanbevolen hoeveelheid ijzer voor peuters is 8 mg per dag.

Top 7 ijzerrijke voedingsmiddelen voor je peuter 

Sterke botten met vitamine D

Alle vitamines zijn belangrijk, maar vitamine D heeft wel een speciale plek. Deze vitamine komt maar in heel weinig voedingsmiddelen voor. Je vindt het in vette vis, boter, eieren en kaas. Ook wordt het toegevoegd aan dreumesmelk en aan margarines. Zo weinig als het voorkomt, zo belangrijk is het voor het lichaam. Vitamine D is bijvoorbeeld van belang voor de opbouw van sterke botten en tanden van kinderen. Ook is het belangrijk voor een normale spierwerking. Vitamine D draagt verder bij aan de aanmaak van cellen en weefsels en zorgt mede voor een goede weerstand van kinderen.

De rol van zonlicht

In voeding zit over het algemeen weinig vitamine D, maar gelukkig kan het lichaam ook zelf vitamine D maken. Hiervoor is de zon nodig. Als er UV stralen op de blote huid van het gezicht en de handen van je kind komen, dan wordt er vitamine D gemaakt. Lekker naar buiten dus! Liefst elke dag minimaal een half uurtje. Insmeren met zonnebrandcrème houdt de UV straling tegen. Dus smeer niet direct. Bij langere blootstelling aan zonlicht moet je natuurlijk wel de huid beschermen tegen verbranding. Toch is de zon in Nederland niet altijd sterk genoeg om voldoende vitamine D aan te maken. Zeker niet voor kleine kinderen. Geef je uk daarom extra vitamine D in de vorm van tabletjes of druppeltjes. De Gezondheidsraad adviseert een dosis van 10 microgram per dag tot de 4e verjaardag.

Heeft je kind een donkere of getinte huid? Dan is het verstandig om ook na de 4e verjaardag door te gaan met het geven van extra vitamine D. Een donkere huid kan namelijk minder goed vitamine D aanmaken.

Top 5 voedingsmiddelen die vitamine D bevatten

Vitamine D: maak er een gewoonte van

Vitamine D kun je dus beter maar niet vergeten te geven aan je kleine. Dat onthouden is best lastig. Maak het jezelf gemakkelijk en plan een vast moment op de dag voor vitamine D. Bijvoorbeeld bij het ontbijt: zet de vitamine D bij de ontbijtspullen