Voeding

Krijgt jouw kind voldoende ijzer en vitamine D?

Je peuter groeit nu hard en ontwikkelt zich heel snel. Daarvoor zijn de juiste voedingsstoffen in een goede hoeveelheid en verhouding nodig: een gebalanceerde voeding. Uit onderzoek blijkt dat de voeding van veel peuters niet in balans is. Vooral ijzer en vitamine D zijn voedingsstoffen die veel kinderen te weinig binnenkrijgen.

IJzer voor echte power

Wist je dat je kind 8 mg ijzer per dag nodig heeft? Dat mineraal helpt je kleintje niet alleen om groot en sterk te worden, ijzer helpt bijvoorbeeld ook mee in de ontwikkeling van de hersenen. En ijzer draagt ook bij aan een goede weerstand. Een voedingsstof met veel power dus. Goed om eens extra op te letten!


Uit onderzoek blijkt dat peuters gemiddeld 6 mg ijzer per dag binnenkrijgen. Dit is gemiddeld 2 mg minder dan de aanbevolen 8 mg per dag. 

Top 7 ijzerrijke voedingsmiddelen voor je peuter 

Voeding

Krijgt jouw kindje de juiste voedingsstoffen binnen?

Benieuwd of jouw kleintje voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt?

Vitamine D bouwt mee aan sterke botten

Bij een snelle groei en ontwikkeling is ook vitamine D van groot belang. Dit is samen met calcium (kalk) nodig om de groei van de botten te ondersteunen. Ook helpt vitamine D mee met de opbouw van een goede weerstand. 

Extra vitamine D nodig

Het lichaam van je kind kan zelf vitamine D maken, daar is alleen wel de zon voor nodig. Iedere dag even naar buiten is daarom een goede gewoonte. Ook voeding bevat wat vitamine D. Het zit bijvoorbeeld in vette vis, in bak- en braadproducten, margarines voor op brood en in groeimelk. 

Maar de vitamine D uit zon en voeding is bij elkaar niet voldoende voor kleine kinderen. Daarom wordt geadviseerd extra vitamine D te geven, als tabletjes of als druppeltjes. Tot 4 jaar is elke dag 10 microgram vitamine D extra nodig. Heeft je kind een donkere of getinte huid? Dan maakt hij minder vitamine D aan. Het is daarom verstandig om ook na de 4e verjaardag door te gaan met het geven van extra vitamine D. 

Top 5 voedingsmiddelen die vitamine D bevatten

Voeding

Dreumesmelk

De groei en ontwikkeling in deze energieke levensfase van je kindje. Lees hier meer over groeimelk.

Lees meer

Mijn Nutricia

Meld je aan voor Mijn Nutricia

Blijf je graag op de hoogte over de ontwikkelingen tijdens je zwangerschap of van de ontwikkelingen van je kleine? Meld je dan aan voor Mijn Nutricia en blijf op de hoogte.