ONTBIJT: het beste begin van de dag

Een goed ontbijt is een belangrijke start van de dag, ook voor je peuter.

Het ontbijt geeft je kindje de energie die hij nodig heeft voor een dag vol nieuwe ontdekkingen! Producten met granen zoals brood, pap of muesli zijn heel geschikt. De vezels uit granen zijn namelijk goed voor de darmwerking en zorgen voor een verzadigd gevoel. Ze brengen de spijsvertering op gang en zorgen ervoor dat je kindje tot de lunch genoeg heeft aan één tussendoortje.

Brood en broodbeleg

Nu je peuter ouder is dan 12 maanden, kun je voor vezelrijk brood kiezen, zoals volkorenbrood. Besmeer het brood met margarine, want dit bevat goede vetten die je kleintje nodig heeft voor zijn groei en ontwikkeling. Omdat de meeste kindjes wat te weinig vetten binnenkrijgen, kun je beter margarine gebruiken dan halvarine.

Broodbeleg

Geschikte soorten beleg zijn light zuivelspread, hüttenkäse, pindakaas (zonder toegevoegd zout), fruitstroop, vers fruit (bijvoorbeeld banaan), verse groente, jam en vegetarische smeerworst. Voor oudere kindjes kun je ook kiezen voor magere vleeswaren (bijvoorbeeld kipfilet, kalkoen en ham) of een hardgekookt eitje. Ook voor broodbeleg geldt: variatie is belangrijk. Wissel daarom hartig beleg af met zoet.

Pap

Pap zit boordevol granen en is daarom een vezelrijke en gezonde start van de dag. Je kunt het eenvoudig bereiden met melk of met Nutrilon Dreumesmelk of Peutermelk. En voor je kindje is het lekker én makkelijk om te eten. Wel zo handig op een drukke ochtend... Pap speciaal voor peuters, zoals Olvarit Acht Granen, is een gezonde bron van energie en daarom een goede keuze. In tegenstelling tot pap voor volwassenen wordt er aan deze pap geen zout toegevoegd.

Kies altijd een ontbijt dat is afgestemd op de leeftijd van je kindje. Geef hem dus liever geen producten voor volwassenen. Daaraan is vaak zout of suiker toegevoegd en dat is niet goed voor je peuter.