OVULATIE EN BEVRUCHTING

Als je zwanger wilt worden, is het belangrijk om je menstruatiecyclus goed te kennen. Dan weet je wanneer je vruchtbare dagen zijn.

Cyclus

Gemiddeld duurt een menstruatiecyclus 28 dagen. Die begint op de eerste dag van je menstruatie tot en met de dag voor je volgende menstruatie. Veertien dagen voordat je menstruatie begint, komt er een eitje vrij uit een van je eierstokken. Dat noemen we de ovulatie of eisprong.

Bevruchting

Een vrijgekomen eitje leeft 6 tot 24 uur. Om zwanger te raken, moet het eitje in die tijd bevrucht worden door een zaadcel. Zaadcellen blijven ongeveer 3 dagen leven in je lichaam. Daarom heb je de meeste kans om zwanger te worden als je in de dagen voor de eisprong gemeenschap hebt.

De lengte van je menstruatiecyclus

Niet iedereen heeft een menstruatiecyclus van 28 dagen; een cyclus kan ook korter of langer duren. Bij de meeste vrouwen duurt een cyclus tussen de 26 en 34 dagen. Het kan ook voorkomen dat je een onregelmatige menstruatiecyclus hebt, die de ene maand kort is en de andere maand wat langer. Bij een onregelmatige cyclus is het lastiger vast te stellen wanneer je ovulatie plaatsvindt.

Ovulatie herkennen

Wil je je meest vruchtbare periode ontdekken? Dan is een ovulatiecalculator een handig hulpmiddel. Maar er zijn ook andere manieren om je eisprong te herkennen. Misschien kun jij je ovulatie wel voelen: je voelt dan een lichte kramp in je onderbuik op het moment van je eisprong. Een andere aanwijzer voor je eisprong is het slijm uit je vagina. In de dagen rond je eisprong geeft je baarmoederhals meer slijm af dan normaal. Het slijm is dan rekbaar en wit van kleur.

Ovulatietest

Om te meten wanneer je ovuleert, zijn er ook ovulatietesten. Zo’n test voer je uit met wat urine. De test meet het luteïniserend hormoon (LH) in je urine. Dit hormoon zorgt dat de eicel in de eierstok rijpt. Een dag of twee voor de ovulatie is er extra veel van dit hormoon in je lichaam aanwezig. Soms tot wel twintig keer meer dan in de rest van je cyclus! Deze stijging noemen we de LH-piek. Die piek is duidelijk zichtbaar op een ovulatietest. Meet je de LH-piek? Dan volgt je ovulatie binnen 24 tot 48 uur. Tijdens deze periode ben je dus het meest vruchtbaar. 

Meld je aan voor Nutricia voor jou

  • Toegang tot alle tools, van slaaptips tot voedingsschema's
  • Wekelijkse e-mail updates over de ontwikkeling van je baby
  • Meest gelezen artikelen door andere ouders