OVERTIJD en nog geen baby in zicht; wat nu?

Daar zit je dan. Je uitgerekende datum ben je allang voorbij. En jouw baby? Die trekt zich niks aan van welke dag het is. En wat kan jij er zelf aan doen? He-le-maal niks. Gewoon geduld hebben.

Tonic drinken of wandelen?

Als je gaat googelen kom je 1001 tips en trucs tegen om de bevalling op gang te helpen. Tonic drinken, ananashart eten, kruidig eten, voetmassage, seks, lange wandelingen maken…. Hoewel massage, seks en een wandeling prima tijdverdrijf zijn, is het maar de vraag of het de bevalling opwekt. Het enige wat wel ‘bewezen’ kan helpen, is strippen.

Strippen

Bij het strippen maakt je verloskundige met de vingers de vliezen een beetje los van de baarmoederwand, om zo te proberen de bevalling op te wekken. Echt lekker voelt dat niet; het is op zijn minst onaangenaam, en vaak doet het echt pijn. Soms kan dat net het zetje zijn wat je lichaam nodig heeft om te bevallen. Maar het werkt niet altijd.

Wanneer komt mijn kind?

Maar zo’n 5 procent van de baby’s wordt precies op de uitgerekende datum geboren. Dus het is helemaal niet gek dat jouw kind fashionably late is. Je kind komt wanneer het er klaar voor is, óf de verloskundige of gynaecoloog besluit (in overleg met jou) dat het lang genoeg geduurd heeft.

Wanneer duurt het echt te lang?

Na 42 weken zwangerschap ben je pas echt officieel overtijd. Dan is de grens wel bereikt. Dat is ook de tijd dat je gynaecoloog of verloskundige in gaat grijpen omdat je placenta dan minder kan gaan werken. Sommige verloskundigen en gynaecologen houden hierbij ook wel het maximum van 41 weken aan.

Wat kan je doen?

Je kunt dus niet echt iets doen om de bevalling op gang te brengen. Maar wat kan je dan wel doen in de tussenliggende tijd?

  • Probeer niet in de wachtstand te gaan zitten. Dan duren twee weken wel heel lang!
  • Ga alvast wat maaltijden koken om in te vriezen. Daar zal je na je bevalling heel blij mee zijn.
  • Ga iedere dag even naar buiten, al is het maar een klein blokje om. Goed voor wat frisse lucht en om nog een beetje in conditie te blijven. En wie weet doet die wandeling toch wat.
  • Spreek af met vriendinnen en doe nog wat gezelligs met je partner. Als de baby er eenmaal is, zal je daar wat minder tijd voor hebben.
  • En neem het er gewoon even van. Hiervoor is bingewatchen op Netflix uitgevonden.

Meld je aan voor Nutricia voor jou

  • Toegang tot alle tools, van slaaptips tot voedingsschema's
  • Wekelijkse e-mail updates over de ontwikkeling van je baby
  • Meest gelezen artikelen door andere ouders

Vragen of advies over jezelf of je kindje? Wij zijn 24/7 bereikbaar!