SEKS TIJDENS de ZWANGERSCHAP

Nu jullie zwanger zijn, kan dit invloed hebben op jullie seksleven. Bespreek het met elkaar als jullie wensen en ideeën verschillend zijn. Doe waar jullie je samen prettig bij voelen. Denk ook eens aan andere houdingen tijdens het vrijen. En als moeheid en misselijkheid je weerhouden van een vrijpartij, wacht je gewoon even. Maar er zijn ook momenten waarop je beter geen seks kunt hebben.

Zin in seks | mannen

In de eerste maanden van de zwangerschap zie je nog niet echt aan je partner dat ze zwanger is. Alhoewel, haar borsten kunnen best al wat voller zijn. Misschien maakt haar dat wel extra aantrekkelijk nu. Vind je het maar vreemd om te vrijen nu er een baby in haar buik zit? Of zit juist die buik je in de weg tijdens de gemeenschap? Dat kan allemaal. Praat over jullie gevoelens. Je vindt vast een houding die jullie beide leuk vinden! Goed om te weten: seks kan meestal gewoon en is niet schadelijk voor de baby.

Zin in seks | vrouwen

Hoe zit het nu met jouw seksdrive? Voel je je supervrouwelijk, raak je juist snel opgewonden en geniet je extra van een vrijpartij? Of moet je juist niet aan vrijen denken? Of je als vrouw wel of geen zin hebt om te vrijen verschilt per persoon, maar varieert vaak ook per trimester en is vooral ook afhankelijk van jouw stemming.

Seks in de 3 zwangerschapstrimesters

Per trimester zit er vaak verschil in hoeveel zin je als vrouw hebt om te vrijen.

 • 1e trimester: je bent niet de enige als je nu even wat minder zin hebt in een vrijpartij. Je zwangerschapshormonen hebben effect op je seksdrive, maar kunnen ook zwangerschapskwaaltjes veroorzaken. Logisch dat je even niet wil als je misselijk of moe bent. Hey, samen knuffelen is ook fijn!
 • 2e trimester: dit is vaak het trimester waarop je je op je best voelt. De eerste kwaaltjes zijn voorbij, je bent energiek, straalt en je buik zit nog niet in de weg. Ook tussen de lakens kun je dat merken. En niet alleen omdat je je beter voelt. Als je zwanger bent zijn je erogene zones (tepels, clitoris en schaamlippen) beter doorbloed. Daardoor kun je sneller opgewonden raken en meer genieten van seks. Herken je je hier juist helemaal niet in? Ook dat kan natuurlijk. Iedere vrouw en iedere zwangerschap zijn anders.
 • 3e trimester: nu kan vrijen wat lastig worden omdat je buik in de weg gaat zitten. Heb je wel zin? Probeer dan eens een andere houding waarbij de buik niet zo tussen jullie in zit. Tegen het einde van de zwangerschap zijn veel vrouwen wat meer in zichzelf gekeerd. Dit gebeurt vaak onbewust en hoort bij de voorbereiding op de zwangerschap. Heel normaal dus als je even niet aan vrijen denkt.

Prettige houdingen

Misschien kunnen jullie, door een zit-in-de-weg-buik, niet meer in jullie favoriete houding vrijen. Gelukkig zijn er genoeg andere houdingen waarbij de buik niet in de verdrukking komt:

 • De vrouw bovenop: je gaat op je hurken of knieën op je partner zitten. Zo komt er geen extra gewicht op je buik en borsten.
 • Zijligging: jullie liggen op je zij, met de gezichten naar elkaar toe. Als vrouw trek je 1 been op of je slaat deze om je partner.
 • Naast elkaar: als man lig je op je zij naast je partner. Als vrouw lig je op je rug, met je benen opgetrokken over hem heen.
 • Lepeltje-lepeltje: misschien slapen jullie ook weleens in deze houding? Je kunt zo ook vrijen: jullie liggen beiden op je zij, met de man achter de vrouw.
 • Op een stoel: de man zit op een stoel of de rand van het bed. Als vrouw kun je op hem zitten met je gezicht naar hem toe of van hem af.
 • Op handen en knieën: als vrouw zit je op handen en knieën en je partner zit achter je. Je kunt zo je buik lekker ontspannen laten hangen.

Wanneer is het beter geen seks of orgasme te hebben?

Je kunt als vrouw beter geen seks hebben tijdens de zwangerschap als:

 • je bloed verliest
 • je ernstige spataderen hebt rond je vagina
 • je vliezen zijn gebroken
 • de placenta (voor een deel) voor de uitgang van de baarmoeder ligt

Door gemeenschap (penetratie) is het risico op een infectie dan hoger. Ook kun je als vrouw beter geen orgasme hebben als je gynaecoloog of verloskundige je heeft verteld dat je kindje mogelijk te vroeg geboren wordt. Er is een kans dat het samentrekken van je baarmoeder bij een orgasme zorgt voor voortijdige weeën. Natuurlijk kunnen jullie wel vrijen zonder penetratie (bijvoorbeeld orale seks) of zonder dat je klaarkomt.