Wat als je zwangerschap geen roze wolk is en jij NIET GENIET?

‘Eigenlijk’ zou je dolgelukkig moeten zijn nu je zwanger bent. One big pink cloud! Maar wat als jij van die roze wolk afgedonderd bent of er zelfs nooit op gezeten hebt en er vooral grijze donderwolkjes om je heen hangen? Onderzoek waaraan het ligt en met onze tips krijgt je grijze wolk misschien toch wat roze highlights.

Niet genieten door twijfels

Zwangerschapshormonen kunnen je echt een niet-happy-gevoel geven. Doordat je hormoonbalans anders is, voel jij je ook anders. En dan is er nog het grote onbekende: kan ik de bevalling wel aan, ben ik wel een goede moeder, kunnen wij deze veranderingen in onze relatie wel aan en is er nu geen weg meer terug? Al die vragen kunnen door je hoofd spoken, je onzeker maken en een verdrietig gevoel geven.

Niet genieten door drukte

Als je gestrest en druk bent, heeft dit invloed op je gemoedstoestand. Je lontje wordt korter en daarnaast is er gewoon simpelweg minder tijd om even stil te staan bij je buik die steeds maar ronder wordt. Probeer wat tijd te nemen voor jezelf. 

Niet genieten door lichamelijke klachten

En misschien wil je wel genieten, maar heb je vooral een relatie met de toiletpot. Sommige aanstaande moeders zijn echt 9 maanden misselijk en houden weinig binnen. Maar je kunt ook veel last hebben van bijvoorbeeld je bekken of je rug of erg vermoeid zijn. Een zwangerschap vergt veel van je lichaam en soms kun je daardoor gewoon minder aan. Dan wil je eigenlijk gewoon dat je baby er zo snel mogelijk is zodat de klachten weer verdwijnen…

Doorbreek het taboe. Praat!

Heb jij het gevoel dat je niet voldoet aan het ideale gelukkige zwangerschapsplaatje? Schrik je van je eigen gedachten of ben je bang dat mensen je als ‘ondankbaar’ zien omdat je niet geniet van je zwangerschap? Praat erover met je partner, met je moeder, een vriendin, de verloskundige, met anyone, als het maar iemand is bij wie jij je op je gemak voelt. Soms lucht dat al op of zul je merken dat je niet de enige bent. Ook dat is fijn. En als meer zwangeren hun gevoelens bespreekbaar maken, komt er uiteindelijk ook meer begrip en durven andere meiden hun gevoelens ook makkelijker te delen. Je staat echt niet alleen!

Tips voor meer roze-wolk-geluk

Natuurlijk is iedereen anders en wat voor de een wel effect heeft, doet bij de ander helemaal niets. Maar je kunt eens proberen welke tips voor jou werken:

  • Plan rustmomenten in. Kruip met een tijdschrift op de bank, neem een warme douche of warm bad, ga langs een schoonheidsspecialiste.
  • Maak tijd voor je zwangerschap. Koop een eerste setje kleding, een knuffel, laat je buik bellypainten, maak maandelijks een buikfoto van voor- en zijkant.
  • Maak tijd voor 2. Nu kun je nog met je partner op pad zonder dat je oppas nodig hebt of achter een kinderwagen loopt. Plan een weekendje weg, ga samen de bossen in of op een terrasje zitten, een avondje naar de bioscoop, nog een keer uit eten of gewoon met z’n tweeën op de bank met wat lekkere hapjes en een leuke film.
  • Schrijf, plak, teken over emoties, gedachten, alle regeldingen rondom de zwangerschap, reacties van je omgeving, wat je gekocht hebt. Een dagboek of bullit journal zijn ideaal. Ook leuk om later als aandenken te hebben.
  • Praat met iemand over je gevoelens. Doe je dat liever anoniem? Dat kan ook op een forum.
  • Waarschijnlijk is je partner meestal het slachtoffer van jouw moodswings. Leg uit dat je nu niet echt de controle hebt over je gevoelens, dat je dat vervelend vindt maar hoopt dat je op wat steun kunt rekenen. 
  • Relativeer. Dat je niet geniet is niets om je voor te schamen. Maak gewoon een grapje over de situatie, geef je hormonen de schuld en ga door met wat je aan het doen was. Over een paar maanden kijk je er vast heel anders tegenaan.
  • Heb je langere tijd last van negatieve emoties en bepalen ze een groot deel van je dag? Bespreek dit dan met je verloskundige of gynaecoloog.