STRESS vermijden tijdens je zwangerschap

Tijdens je zwangerschap gebeurt er veel in je lichaam. Door de zwangerschapshormonen voel je je soms wat emotioneler en wisselen je stemmingen sneller. Bovendien gaat je leven er straks ineens anders uitzien en de voorbereidingen daarop kosten energie. En ondertussen gaat het gewone leven ook door. Logisch dat jij je soms gestrest voelt. Wat voor invloed heeft dit? En hoe ga je ermee om?

Invloed van stress als je zwanger bent

Als je gestrest bent, maakt je lichaam zich klaar voor actie. Dat betekent dat jouw spieren zich spannen, je ademhaling sneller wordt en je hartslag omhoog gaat. Een beetje stress kan geen kwaad voor jouw kindje. Heb je langdurige, aanhoudende stress? Dan kan dit wel voor problemen zorgen. Je hebt dan te veel spanning, waardoor je lichaam moe wordt. Dat tast je immuunsysteem aan en je kunt dan sneller ziek worden.

Stress verminderen met slapen en bewegen

Spanning en vermoeidheid tijdens je zwangerschap zijn heel normaal. Verzet je daar niet tegen, maar probeer het te accepteren en je leven erop aan te passen. Het is belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Dit doe je door regelmatig rust te nemen, bijvoorbeeld door ’s middags even te gaan slapen. Ook al voel je je door de stress niet moe, het kan je toch goed doen om een poosje te gaan liggen. Zorg er daarnaast voor dat je voldoende beweegt. Dat houdt niet alleen je spieren soepel, maar geeft je ook meer rust in je hoofd. 

Andere tips bij stress

  • Gezond eten zorgt voor voldoende energie en helpt je lichaam in goede conditie te houden.
  • Plan leuke uitjes om je gedachten te verzetten.
  • Zoek hulp bij je partner, vriend(din), een therapeut of coach als je last hebt van langdurige stress.
  • Ontmoet andere moeders en wissel ervaringen uit.
  • Plan al je bezigheden zodat je overzicht houdt.
  • Neem niet te veel hooi op je vork en doe alles wat rustiger aan.
  • Ga regelmatig wandelen en een frisse neus halen.