SUIKERS in borst- en flesvoeding

Borstvoeding is precies afgestemd op de behoefte van je baby. Daarom bestaat het uit water en voedingsstoffen. Een groot deel van die voedingsstoffen zijn koolhydraten (suikers). Koolhydraten geven het lichaam energie, ze zijn de brandstof waarop het lichaam functioneert. Een baby heeft die suikers bijvoorbeeld nodig voor de groei. Ook flesvoeding bevat suikers.

Verschillende soorten suikers

Suikers komen van nature voor in voedingsmiddelen. Voorbeelden zijn fructose (vruchtensuiker) in fruit, lactose (melksuiker) in melkproducten en sacharose in riet- of bietsuiker. In borstvoeding zit van nature veel lactose. Daarnaast zijn er ook veel producten waaraan suiker wordt toegevoegd: limonadesiroop, frisdrank, koekjes en snoep bijvoorbeeld.

Het lichaam van je kindje, en ook jouw lichaam, gebruikt suikers als brandstof. Hoeveel koolhydraten er per dag nodig zijn, daar heeft de Gezondheidsraad richtlijnen voor opgesteld. Een voeding met te veel suikers is bijvoorbeeld niet goed voor het gewicht en het gebit van je kindje. Geef je kind daarom bij voorkeur niet teveel producten waaraan suiker is toegevoegd, kies liever voor de producten die van nature suiker bevatten. Zo hou je de voeding in balans. 

Speciale rol voor lactose

Wist je dat borstvoeding ongeveer 2x zoveel lactose (melksuiker) bevat als koemelk? Dit zijn natuurlijke suikers die standaard in melk zitten. Dat is goed geregeld door Moeder Natuur! Bij jonge kinderen geeft lactose namelijk de energie die ze nodig hebben, ook voor de groei bijvoorbeeld. Flesvoeding bevat het suiker ‘lactose’, dat van nature voorkomt in melk. Ook moedermelk bevat lactose.

Jonge kinderen groeien razendsnel

In het eerste levensjaar groeit een baby ongeveer 25 centimeter en verdrievoudigt het gewicht. Ongeveer 15% van de energie die je baby binnenkrijgt, gaat naar de groei en 50% naar de hersenen. De overige 35% is nodig voor normale functies en beweging. Ter vergelijking: bij volwassenen is 10 tot 20% van de benodigde energie voor de hersenen. In het 2e levensjaar groeit een kindje gemiddeld 12 centimeter en neemt het gewicht met 3 kg toe. Tijdens de groei die je kindje doormaakt van baby naar dreumes en peuter zijn koolhydraten uit borst- of flesvoeding belangrijke brandstoffen. Ze geven, samen met andere voedingsmiddelen in een gezonde voeding, je kinderen de energie die ze nodig hebben.