5 tips om te WENNEN dat je mama bent
Je bent echt niet de enige die even moet wennen aan het hebben van een baby en alles wat erbij komt kijken. Sommige oermoeders daargelaten, zijn voor iedere nieuwe mama de eerste maanden een grote ontdekkingstocht vol nieuwe ervaringen. Check onze tips voor het wennen aan het moederschap.
Moeder worden kost tijd
De eerste maanden na de bevalling zijn bijzonder. Er zijn van die momenten dat je denkt dat je het nooit leert: moeder zijn! Maar ook momenten dat je je de gelukkigste vrouw op aarde voelt. Het zijn maanden vol dieptepunten (5 keer per dag een poepluier? Kom op zeg) maar ook vol hoogtepunten (dat heerlijke lijfje tegen je aan, het eerste lachje). En het rare is, niets heeft je hierop kunnen voorbereiden. Hoe veel je er ook over gelezen hebt, en hoeveel goedbedoelde adviezen je ook krijgt. Je moet het ervaren en er je eigen weg in vinden. Onze tips helpen je daarbij.
De 5 beste wennen-dat-je-mama-bent tips
1. Geef jezelf de tijd
Tuurlijk gaat niet meteen alles van een leien dakje. Een goede moeder ben je niet meteen, dat word je. Gewoon door het te doen en door het – met vallen en opstaan - te leren. Volg je gevoel en doe wat voor jou het beste voelt.
2. Knuffel veel
Je wordt een goede mama door oefening, geduld en heel veel knuffelen met je baby. Zo ontstaat er een goede band tussen jullie. Focus in de eerste weken op je baby en op jezelf. Tijdens je bevallingsverlof heb je er de tijd voor en leg je en stevige basis.
3. Doe alsof
Als je net een baby hebt gekregen, kun je je soms onzeker voelen. Dat is helemaal niet erg. Doe alsof je het allemaal wel weet en ga op je gevoel af. Bedenk dat alles steeds gemakkelijker wordt. Steeds meer raak je als vanzelf gewend aan de routine van je kindje.
4. Wees niet te streng voor jezelf
Mama zijn is een grote verantwoordelijkheid en misschien vind je het allemaal erg spannend. Maar maak je niet te druk; het kost even tijd om samen met je kleintje een manier te vinden. Dat mag en is heel normaal. Het kan helpen om met andere moeders te praten over je ervaringen. Of stel je vragen op het consultatiebureau.
5. Schakel hulptroepen in
Je hoeft echt niet alles zelf te doen: je kunt best de hulp inschakelen van familie en vrienden als het voor jou even te veel wordt. Op die manier bewaak je je grenzen en houd je alles beter in de hand. Denk eens aan wat extra me-time.