GEHEUGEN

Waar is de beer? Jouw dreumes kan nu zelfstandig op ontdekkingstocht gaan. Kijk eens hoe trots dit meisje is nu ze de beer heeft gevonden! Je kunt je dreumes nu opdrachtjes geven; hij of zij begrijpt meer dan je denkt. Het geheugen van een kind is namelijk heel goed. Hoe kun jij dit stimuleren?

Waarom een goed geheugen belangrijk is

“Zoek de beer.” Zulke opdrachtjes zijn belangrijk voor de taalontwikkeling van je kind. Wij leven in een wereld die sterk verweven is met taal. Om dagelijkse activiteiten en opdrachtjes te leren begrijpen is veel praten tegen en met je kind belangrijk. Het begrijpen van taal gaat vooraf aan het zelf praten. Bijna ongemerkt vormt zich toch een flinke woordenschat in het geheugen, zeker als je woorden en begrippen vaak herhaalt. Met dat begrip krijgt je kind een idee van de wereld om zich heen en hoe dingen werken. Als je iets verstopt kun je je kind leren hoe het dat weer terug kan vinden. Sommige kinderen weten zelfs iets te vinden dat je als ouder zelf kwijt bent geraakt: “Marieke, weet jij misschien waar papa’s autosleutels zijn?” Dat komt ook omdat een kind een goed visueel geheugen heeft. Dat geheugen is eerder ontwikkeld dan andere hersenfuncties. Als je kind iets ouder is, zal het ook van je gaan winnen met een spel als Memory! 

Jouw kindje ontwikkelt zijn of haar visuele geheugen eerder dan andere hersenfuncties en zal dus spoedig de winnaar van alle potjes Memory worden.

Lees meer over hoe jij deze ontwikkeling kunt stimuleren?