Wat zijn POSTBIOTICA en wat heeft dit met moedermelk te maken?

Bacteriën in de darm spelen een belangrijke rol bij de gezondheid, met name voor de weerstand. Om vooral de juiste bacteriën in de darm te laten groeien zijn zo optimaal mogelijke omstandigheden nodig. Daar zorgen zogenoemde postbiotica voor. Ze ontstaan bijvoorbeeld door fermentatie van voedingsmiddelen en zitten ook in moedermelk. Zo krijgen zowel jij als je baby postbiotica binnen.

Postbiotica

Gezond zijn heeft heel veel te maken met de juiste bacteriën in de darm hebben. Dat geldt zowel voor jezelf als voor je baby. Om goede bacteriën te laten groeien in de darm moeten de omstandigheden goed zijn. Die omstandigheden creëer je bijvoorbeeld met gezond eten. Goede bacteriën groeien beter als er veel vezels in de voeding zitten; vezels zijn namelijk een voedingsbodem voor bacteriën. Wist je dat er ook vezels in borstvoeding zitten? Maar net zoals planten in je tuin het beter doen als ze, naast regen en zonlicht, wat compost krijgen, doen bacteriën in de darmen van jou en je baby het beter als er postbiotica aanwezig zijn. 

Fermentatie is het sleutelwoord

Om postbiotica te krijgen, is fermentatie nodig. Fermentatie is een proces van bacteriën waar je in het dagelijks leven waarschijnlijk al van geniet. Yoghurt en zuurkool zijn bijvoorbeeld ontstaan door fermentatie: met behulp van melkzuurbacteriën wordt van melk yoghurt gemaakt en van witte kool zuurkool. Dit omzettingsproces heet fermentatie. Fermentatie gebeurt niet alleen in zuurkool en yoghurt maar in veel meer producten. Denk ook aan koffie, chocolade en kaas en de nu zo hippe kombucha en (water)kefir.

Het mooie is dat er niet alleen een lekkere smaak ontstaat maar ook stofjes die gunstige omstandigheden scheppen voor de bacteriën in je darmen: de postbiotica. Je moet dit overigens niet verwarren met probiotica: dat zijn de bacteriën zelf. Postbiotica zijn dus de gunstige stoffen die bacteriën maken. Postbiotica zorgen er bijvoorbeeld voor dat het in de darm zuur wordt, wat weer gunstig is voor de groei van goede bacteriën. Postbiotica zijn belangrijk voor het scheppen van de juiste omstandigheden in de darm.

Moedermelk bevat postbiotica

Als een baby geboren wordt, zitten er nog weinig bacteriën in de darm. Maar al snel gaan ze er wel groeien. In totaal duurt het enkele jaren voor er een optimale hoeveelheid bereikt is. Het zijn er dan echt miljarden! Natuurlijk zijn dat dan liefst vooral goede bacteriën. De omstandigheden moeten daarvoor goed zijn. Postbiotica kunnen hierbij helpen. En laat Moeder Natuur dat nu goed geregeld hebben door zelf in postbiotica te voorzien. Moedermelk bevat namelijk postbiotica. Die postbiotica zorgen voor de juiste omstandigheden in de darm zodat de groei van de goede bacteriën in de darm van de baby plaatsvindt. Is dat even mooi geregeld! Door middel van een fermentatieproces kan postbiotica uit moedermelk worden nagebootst.

Neem contact op met het consultatiebureau of je (kinder)arts voor specifieke vragen over dit onderwerp. Zij kunnen je hier meer over vertellen.

Vragen of advies over jezelf of je kindje? Wij zijn 24/7 bereikbaar!