Waarom zitten PREBIOTISCHE VOEDINGSVEZELS in borstvoeding?

Borstvoeding bevat alle voedingsstoffen die je baby nodig heeft, zoals eiwitten, vetten en vitamines. Maar in borstvoeding zitten ook zogenoemde prebiotische voedingsvezels. Wat zijn dat en waarom heeft je kleintje deze nodig?

Wat zijn prebiotische vezels?

Prebiotische vezels zijn koolhydraten die je baby niet kan verteren, maar die wel gunstig zijn. Ook in jouw eigen voeding zitten dit soort vezels, bijvoorbeeld in groente, fruit en volkoren graanproducten. Via borstvoeding krijgt jouw kleine prebiotische vezels binnen.

Waarom hebben baby’s prebiotische vezels nodig?

Borstvoeding bevat best veel prebiotische vezels. Net zoveel als eiwitten bijvoorbeeld. Dat heeft de natuur niet voor niets zo geregeld! Prebiotische vezels worden niet afgebroken in de maag en komen onverteerd in de darmen terecht. Daar vormen ze het voedsel voor goede bacteriën die in de darmen zitten: die bacteriën groeien er dus van. En dat is gunstig. Want juist veel goede bacteriën kunnen bijdragen aan de opbouw van de weerstand van je baby en het immuunsysteem.

Prebiotische vezels en het immuunsysteem

Als je baby geboren wordt, moet de weerstand zich nog opbouwen. Wist je dat 70% van ons immuunsysteem in onze darmen zit? De bacteriën in de darmen vormen een belangrijk onderdeel van de weerstand. Bij jouw kleintje moeten deze bacteriën zich nog ontwikkelen. De opbouw van de darmbacteriën en de ontwikkeling van het immuunsysteem duurt meer dan 5 jaar. De voeding van je baby helpt daarbij. Baby’s die prebiotische vezels binnenkrijgen via de voeding, hebben voornamelijk de goede bacteriën in de darmen. En dat is belangrijk voor een goed werkend immuunsysteem.

Onderzoek naar borstvoeding

Nutricia doet al 120 jaar onderzoek naar borstvoeding. Het is de enige fabrikant van babyvoeding met een eigen onderzoekscentrum in Nederland. Veel onderzoek is uitgevoerd naar de samenstelling en werking van prebiotische vezels in borstvoeding.  

Vragen of advies over jezelf of je kindje? Wij zijn 24/7 bereikbaar!