OVULATIEPIJN voelen en je vruchtbare dagen herkennen

Een vijfde van de vrouwen herkent het moment van haar eisprong. Dit is handig als je zwanger wilt worden. Natuurlijk kan deze ovulatiepijn ook vervelend zijn.

Kun je de eisprong voelen?

Je hebt tijdens je leven 400 tot 500 eisprongen. Ongeveer twee weken voordat je ongesteld wordt, vindt de eisprong plaats. Je voelt ongeveer twee weken voor je verwachte menstruatie pijn in je onderbuik. Dat kan ovulatiepijn zijn, die voelt als een stekend gevoel onderin je buik en daardoor een beetje lijkt op menstruatiepijn. Hoe beter je weet op welk punt jij zit van jouw cyclus, des te beter herken je je vruchtbare dagen. Hier bereken je het moment van ovulatie.

De oorzaak van ovulatiepijn

Iedere cyclus rijpt er een eiblaasje in de eierstok. Dit kan voor spanning of pijn zorgen op je eierstok. Als het blaasje openbarst tijdens de ovulatie komt er vocht vrij in je buik, waardoor je buikvlies wordt geprikkeld. Dit zorgt voor de pijn die je ervaart. Soms verlies je ook wat bloed als er een klein bloedvaatje is gesprongen.

Hoe lang heb je last van ovulatiepijn?

Ovulatiepijn duurt meestal niet langer dan een paar uur. Sommige vrouwen hebben er langer last van. Hoe vervelend het ook is, ovulatiepijn kan geen kwaad. Een warme kruik op je buik kan de pijn verlichten, net als even lekker rustig aan doen. Meestal helpt het om dezelfde dingen te doen als tegen je menstruatieklachten.

Blijf je ovulatiepijn houden?

Blijf je ovulatiepijn houden of heb je twijfels over je klachten? Aarzel dan vooral niet om naar de huisarts te gaan.

Meld je aan voor Nutricia voor jou

  • Toegang tot alle tools, van slaaptips tot voedingsschema's
  • Wekelijkse e-mail updates over de ontwikkeling van je baby
  • Meest gelezen artikelen door andere ouders

Vragen of advies over jezelf of je kindje? Wij zijn 24/7 bereikbaar!