Nutricia voor jou
Emotie en relaties

Als partner helpen bij de bevalling? Dit kun je doen!

Toegegeven: tijdens een bevalling zorgt de puffende en persende vrouw toch echt voor de meeste krachtsinspanning. Zij heeft de belangrijkste taak: een kindje op de wereld zetten. En dat gaat niet easy peasy. Zo langs de zijlijn kun je je dan heel machteloos voelen. Je zou wat van de pijn willen wegnemen en het liefst mee persen. Helaas gaat dat natuurlijk niet, maar dit kun je wél doen.

Doe aan timemanagement

Jij bent een aanspreekpunt voor de verloskundige of gynaecoloog en waarschijnlijk degene die belt als de bevalling begonnen is. De verloskundige wil weten wanneer de weeën begonnen zijn, hoe lang er tussen de weeën zit en hoe lang ze aanhouden. Horloge, stopwatch of de timer van je telefoon bij de hand dus, zodat je kunt klokken voordat je de verloskundige belt.

Hou het geboorteplan in je achterhoofd

Zorg dat je de wensen van je vriendin of vrouw goed besproken hebt en ze kent. Wil ze bijvoorbeeld wel of geen stagiaires bij de bevalling hebben, welke verdoving heeft haar voorkeur als dit nodig is. Tijdens de bevalling zelf is de kans groot dat kan je partner dit niet meer goed kan aangeven. Jij kunt haar wensen dan duidelijk maken. Jouw moment om te bewijzen dat je wel degelijk naar haar geluisterd hebt de afgelopen maanden.

Get the picture

Leuk om foto’s te maken! Of vraag een coassistent of stagiaire van de kraamhulp om dat te doen als jullie foto’s van de bevalling zelf willen hebben.

Sta klaar voor haar – go with the flow

De ene vrouw wil zoveel mogelijk rust, de ander wil een hand vasthouden en misschien wil jouw vrouw of vriendin wel dat je meepuft en een been vasthoudt of tegendruk geeft op haar rug. Je kunt ook informeren wat ze fijn vindt of bijvoorbeeld een koud en nat washandje aangeven of een massage. Niet vergeten: ook al word je afgesnauwd of wil ze tijdens de bevalling zoveel mogelijk rust, voor haar is het al fijn dat je er bent en misschien is dat voor haar ook wel genoeg.

Stel je flexibel op

Je weet vooraf nooit hoe een bevalling zal lopen. Probeer rustig te blijven als het anders gaat dan jullie verwacht hadden of hoopten. Probeer kalm te blijven, jij bent de steunpilaar.

Ondersteun de verloskundige

Als het een thuisbevalling is, heeft de verloskundige misschien wat taken voor je. Zoals een kruik klaarmaken of handdoeken klaarleggen.

Puf en geef complimentjes

Puf eventueel mee als de weeën heftig worden, dan kan je vrouw of vriendin zich blijven concentreren op haar ademhaling. Geef ook complimentjes. Laat haar weten dat ze het goed doet, dat je trots op haar bent.

Let op je eigen ademhaling

Probeer tussen het meepuffen door wel je eigen ademritme aan te houden. Je hebt misschien de neiging om de hele tijd met je partner mee te gaan ademen. Dat is voor jou niet goed, dan haal je te oppervlakkig adem en heb je kans van je stokje te gaan. 

Denk aan jezelf

Voel je je licht in je hoofd van alle spanning en emotie, geef dat dan aan bij de verloskundige, gynaecoloog, verpleegkundige of kraamhulp. Zij zijn er dan ook voor jou, zodat je de bevalling zo bewust mogelijk mee kunt maken en er later met de kersverse moeder over kunt praten. Zo kan zij deze bijzondere ervaring makkelijker een plekje geven.


Mijn Nutricia

Meld je aan voor Mijn Nutricia

Volg alle ontwikkelingen van je kindje dankzij onze wekelijkse nieuwsbrief en lees informatie die afgestemd is op jouw situatie en voorkeur!