Zwanger? DRINK VOLDOENDE!

Vocht speelt een belangrijke rol tijdens je zwangerschap. Het vocht in je lichaam bevordert je spijsvertering, voert afvalstoffen af en regelt de lichaamstemperatuur en het vochtgehalte in je huid. Zorg er daarom voor dat je voldoende blijft drinken.

Hoeveel vocht heb je nodig

Iedereen heeft 1,5 tot 2 liter vocht per dag nodig. Nu je ook voor je baby drinkt, heb je per dag ongeveer één tot twee glazen vocht meer nodig. Je lichaam gebruikt dit voor de aanmaak van vruchtwater en voor de ontwikkeling van jouw ongeboren kindje. Drink de hele dag door water en wissel dat af met sap of (cafeïnevrije) thee. Een glas water kan bovendien prima helpen tegen ochtendmisselijkheid. Neem niet te veel koffie, want dat bevat cafeïne.

Vocht vasthouden

Bijna iedere zwangere vrouw heeft er last van: opgezwollen enkels en handen. Dat komt doordat je tijdens zwangerschap extra vocht vasthoudt en minder beweegt. Je huid kan strak aanvoelen door het vocht. Dit kan geen kwaad, maar voelt soms wel onprettig. Eventuele oplossingen blijf voldoende drinken en bewegen, zodat je lichaam het vocht kan afvoeren. En spoel je armen en benen koud af na het douchen om de bloedsomloop te stimuleren.

Warm weer

Bij warm weer is het extra belangrijk om voldoende te drinken. Zo houd je de vochthuishouding goed op peil. Wees terughoudend met zout, drop en zoethout thee hierin zit glycyrhizine, wat kan zorgen voor het vasthouden van vocht vast en vochtophopingen. Door de warmte heb je ook sneller last van opgezette voeten en enkels. Neem een lekker verkoelend voetbad en ga regelmatig met je voeten omhoog zitten.

Krijg je voldoende vocht binnen? Controleer het zelf

Om te controleren of je voldoende vocht binnenkrijgt, is je urine een goede graadmeter. Zolang die lichtgeel en helder is, hoef je je geen zorgen te maken. Is je plas donkergeel? Dan weet je dat je meer moet drinken. Aan je huid kun je ook zien of je voldoende gehydrateerd bent. Als je een stukje huid tussen je vingers neemt en loslaat, dan moet de huid direct weer glad worden.

Meld je aan voor Nutricia voor jou

  • Toegang tot alle tools, van slaaptips tot voedingsschema's
  • Wekelijkse e-mail updates over de ontwikkeling van je baby
  • Meest gelezen artikelen door andere ouders