Een POSITIEVE ZWANGERSCHAPS­TEST: wat nu?

Daar is het dan: het tweede streepje op de zwangerschapstest. Oh my god! Is de zwangerschapstest wel betrouwbaar en wat is de volgende stap?

Is het positieve resultaat betrouwbaar?

Je kunt erop vertrouwen dat een positieve zwangerschapstest betrouwbaar is. Of dit nu met twee streepjes, een kruisje of een tekst is. Als je zwanger bent, maak je het hCG hormoon aan. Dit hormoon zorgt voor het gekleurde streepje op de positieve zwangerschapstest. Zonder dit hormoon in je urine verkleurt het streepje niet. Soms krijg je een vals positieve zwangerschapstest, bijvoorbeeld als je net bevallen bent of een miskraam hebt gehad. Ook bij vruchtbaarheidsbehandelingen kan dit gebeuren. Als je de test binnen 5 minuten afleest, is de positieve zwangerschapstest betrouwbaar. Daarna droogt je urine op, wat zorgt voor een indrooglijn. Deze indrooglijn veroorzaakt ook een vage streep. Deze streep heeft niets met zwanger zijn te maken. Alle in België verkochte zwangerschapstests zijn betrouwbaar. Volg altijd de instructies op de verpakking. Maak bij een positieve zwangerschapstest een afspraak bij je huisarts voor bevestiging van het resultaat.

Het vastleggen van een bijzonder moment

De ontdekking dat je zwanger bent, is heel bijzonder. Het is leuk voor later om dit moment vast te leggen. Maak een foto van de zwangerschapstest of maak een filmpje van dit waardevolle moment. De glimlach en verbazing op het gezicht van jou en je partner is onbetaalbaar. Zo kunnen jullie het moment van de positieve zwangerschapstest later aan familie en vrienden laten zien. Ook is dit hét moment om de eerste buikfoto te maken. Zo zie je later terug hoe je buik steeds meer is gegroeid.

Hoe vertel je je omgeving over de positieve zwangerschapstest?

Je vraagt je misschien af of je jouw omgeving al moet vertellen over de positieve test. Wanneer dit het juiste moment is, is afhankelijk van jezelf. De één houdt het nieuws liever voor zichzelf tot de eerste drie maanden voorbij zijn. De ander kan het wel van de daken schreeuwen. Maar hoe en wanneer je het ook deelt, dit super leuke nieuwtje is hoe dan ook bijzonder!

De uitgerekende datum

Na je positieve uitslag is het nog lang wachten voor je baby komt. Je kan hier eenvoudig uitrekenen wanneer de uitgerekende datum ongeveer is. De verloskundige zal later de definitieve uitgerekende datum vaststellen.

Een afspraak maken bij de verloskundige

Na de eerste emoties rondom je positieve zwangerschapstest komt er veel op je af. Zo maak je een afspraak bij de verloskundige. Je eerste afspraak heb je meestal als je 8 tot 12 weken zwanger bent. Het is belangrijk om goed op je voeding te letten en voor jezelf te zorgen. Je lichaam staat voor een flinke uitdaging de komende maanden.

Meld je aan voor Nutricia voor jou

  • Toegang tot alle tools, van slaaptips tot voedingsschema's
  • Wekelijkse e-mail updates over de ontwikkeling van je baby
  • Meest gelezen artikelen door andere ouders

Vragen of advies over jezelf of je kindje? Wij zijn 24/7 bereikbaar!