De SOCIAAL EMOTIONELE ONTWIKKELING van je baby

Emoties en contacten met anderen zijn onderdeel van de sociaal emotionele ontwikkeling van je baby. Jij helpt hem hierbij door te zorgen dat hij zich veilig voelt. Zo krijgt je baby meer zelfvertrouwen om te leren. Je kleine leert beter omgaan met emoties als boosheid, verdriet en blijdschap.

Wat is sociaal emotionele ontwikkeling?

De sociaal emotionele ontwikkeling gaat over alles wat je baby doormaakt op sociaal en emotioneel gebied. Zo ontwikkelt je baby steeds meer een eigen persoonlijkheid. In het eerste jaar gaat je baby lachen. Ook het huilen is onderdeel van de sociaal emotionele ontwikkeling. Het temperament van je baby en zijn zelfbeeld vallen ook onder deze ontwikkeling. De sociaal emotionele ontwikkeling van je baby bestaat uit twee onderdelen: de sociale ontwikkeling en de emotionele ontwikkeling. Samen met de cognitieve ontwikkeling en de motorische ontwikkeling is de sociaal emotionele ontwikkeling één van de grote ontwikkelingsgebieden. 

De sociale ontwikkeling van je baby

De sociale ontwikkeling van je baby gaat over het omgaan met anderen. Je baby leert al vroeg contact maken met andere mensen. Je kleine kijkt veel naar gezichten en kan vanaf 6 maanden gezichten onderscheiden. Hij maakt verschillende stappen in zijn sociale ontwikkeling:

  • Tussen de drie weken en drie maanden oud zie je de eerste sociale glimlach. Dit is een glimlach waarmee hij reageert op anderen.
  • Vanaf twee maanden reageert je kleine op geluiden die anderen maken. Ook kan je al een echt gesprek met hem voeren in babytaal.
  • Tussen vier en zes maanden oefen je met de eerste hapjes. Leren eten is ook een vorm van interactie. Jij geeft hem een lepel en hij neemt een hap. Je wacht en daarna geef je nog een lepel.
  • Vanaf zes maanden zal je baby ook naar buiten kijken als jij naar buiten kijkt. Dit is een vorm van gedeelde aandacht.
  • De meeste baby’s gaan door de fase van eenkennigheid als ze ongeveer zes maanden zijn. Eenkennigheid is soms vervelend. Je kind wil alleen bij jou zijn. Het is een onderdeel van het hechtingsproces.

De emotionele ontwikkeling van je baby

De emotionele ontwikkeling van je kleintje gaat over het leren omgaan met emoties. Net na zijn geboorte reageert je baby op instinct. Ook in je buik toont je baby al emotie. Als hij schrikt, voel jij een schop in je buik. Hoe beter jij de emoties van je kleine herkent, hoe beter hij zijn emoties onder controle krijgt. Jij voorkomt dat hij overspoeld wordt door emoties. Je baby leert eerst zijn eigen gevoelens te uiten. De volgende stap is dat hij de gevoelens van anderen gaat herkennen. Lees hier alles over de sociaal emotionele ontwikkeling van peuters.

De samenhang tussen de sociale en emotionele ontwikkeling van je baby

De sociale en emotionele ontwikkeling van je baby hangen nauw met elkaar samen. Je baby leert om te gaan met zijn eigen gevoelens. Ook leert hij steeds beter de gevoelens van anderen te herkennen en hiermee om te gaan. Deze emotionele vaardigheden heeft hij nodig voor zijn sociale vaardigheden. Hij leert rekening met anderen te houden en zich aan regels te houden. Samen delen en samen spelen hoort hier ook bij. 

Waarom is de sociaal emotionele ontwikkeling van je baby belangrijk?

In de babytijd legt je baby de basis voor zijn sociaal emotionele ontwikkeling. Jij helpt hem daarbij door te zorgen dat hij zich veilig voelt bij jou. Zo heeft hij voldoende zelfvertrouwen om te leren, te spelen en te ontdekken. Als hij nog wat ouder is, zal hem dit ook helpen bij het maken van vrienden. Als je goed reageert op de behoeften van je baby geef je hem vertrouwen dat je er bent. Zo kan je baby zich veilig hechten en ervaart je kleine minder stress. In contacten met anderen zijn taal en gezichtsuitdrukkingen heel belangrijk. Je helpt je baby verder in de sociaal emotionele ontwikkeling als je de taalontwikkeling stimuleert. Er zijn verschillende manieren om de sociaal emotionele ontwikkeling van je kindje vooruit te helpen. 

Hoe kan je de sociaal emotionele ontwikkeling van je baby stimuleren?

  • Lekker samen knuffelen vind je baby heerlijk. Het huid-op-huidcontact zorgt voor een hechte band. Ook leert je baby zijn ademhaling en zijn lichaamstemperatuur beter te controleren.
  • Probeer je baby altijd in de ogen te kijken. Gezichtsuitdrukkingen en emoties zal je kleine steeds beter leren herkennen.
  • Je baby is gevoelig voor geluiden. Door voor je kleine te zingen, leert hij goed te luisteren. Zo stimuleer je ook zijn fantasie en creativiteit.
  • Klets lekker met elkaar! Praten met je baby bevordert de taalontwikkeling. Dit levert weer een belangrijke bijdrage aan de sociaal emotionele ontwikkeling.
  • Wordt je baby eenkennig? Je helpt hem door ‘kiekeboe’ te spelen. Dit leert je kleine dat je niet voor altijd weg bent. Je komt natuurlijk ook weer terug.
  • Je bereid je kleine langzaam voor op samen spelen en samen delen. Geeft je kleine een geliefde knuffel aan je? Geef de knuffel weer terug. Zo zet je baby de eerste stappen richting samen spelen en samen delen.

Sociaal emotionele ontwikkeling baby en hulp vragen

Maak je je zorgen over de sociale ontwikkeling van je kindje? Of denk je, dat de emotionele ontwikkeling van je baby achterblijft? Aarzel dan niet om een afspraak te maken bij de huisarts. Tijdens de controles op het consultatiebureau wordt de sociaal emotionele ontwikkeling van je baby goed in de gaten gehouden. Ook hier kan je terecht met al je vragen.

Vragen of advies over jezelf of je kindje? Wij zijn 24/7 bereikbaar!