7 dingen om te REGELEN voor de BEVALLING
Je speelt als partner een belangrijke rol in de periode voor de bevalling. Je vriendin of vrouw draagt de zwaarste last, maar jij kan veel doen om haar te ondersteunen. Zeker als dingen te zwaar worden, maar er is nog veel meer dat je kan doen. Hier 7 dingen die jij kan doen voor de bevalling.
1. Maak samen een geboorteplan
Bespreek samen wat jullie wensen zijn voor de bevalling. Beslis waar jullie willen bevallen, wie er aanwezig mag zijn bij de bevalling, wat jullie met pijnbestrijding willen, wie de navelstreng mag doorknippen, etc. Tijdens de bevalling is de kans groot dat je vrouw of vriendin jullie wensen niet goed meer kan aangeven en dan kan jij de regie nemen. Hier vind je meer over een geboorteplan. Geen idee wat een geboorteplan is? Geen zorgen, je kan hier onze checklist downloaden!
2. Babykamer
Je baby komt straks bij jullie wonen en krijgt dan waarschijnlijk een eigen kamer. Daar komt veel bij kijken, van een wieg tot de kleur op de muur. Het is leuk om dit samen uit te zoeken en daarna alles in elkaar te zetten en in te richten. Wacht hier niet te lang mee, de bevallingsdatum kan altijd iets eerder zijn dan de uitgerekende datum. Je vriendin of vrouw kan mogelijk stress krijgen als het klaarmaken van de babykamer tot het laatste moment duurt.
3. Baby-uitzetlijst
Naast de babykamer heeft je baby nog veel andere spullen nodig die onmisbaar zijn: slaapspullen, badspullen, voeding, luiers, verzorgingsproducten en dingen voor onderweg. Met deze handige baby-uitzetlijst weet je zeker dat je alles in huis hebt voor de komst van je baby!
4. Locatie bevalling bedenken en uitzoeken
Ruim voor de bevalling moet je samen bedenken waar je wilt bevallen, thuis of in het ziekenhuis. Nadat jullie alle voor- en nadelen hebben afgewogen en een beslissing hebben genomen, begint het regelen. Als jullie voor thuis bevallen kiezen is het verstandig om alles van te voren goed te regelen. Bespreek met de verloskundige wat er allemaal nodig is, zodat je dit allemaal in huis kan halen. Als jullie voor het ziekenhuis kiezen, bedenk dan goed hoe je er heen kan rijden en wat opties zijn als de weg vast staat. Bekijk ook waar je het beste kan parkeren en waar je moet zijn in het ziekenhuis. Zoek uit waar de rolstoelen staan en vergeet niet te kijken of er een muntje nodig is. Tip voor in de auto: neem een zeiltje (of vuilniszak) mee voor over de stoel, voor het geval dat het water van je vriendin of vrouw breekt
5. De vluchtkoffer inpakken
In een vluchtkoffer (of tas) stop je alles wat je nodig hebt en mee kan nemen tijdens de bevalling. Denk aan ziekenhuispasjes, een camera, pyjama’s, toiletspullen, babykleren, babyautostoeltje, etc. Vergeet ook niet spullen voor jezelf mee te nemen. Geen idee wat er allemaal in een vluchtkoffer moet? Download hier een checklist.
6. Partnerverlof
Hoe willen jullie de zorg verdelen als jullie baby er is? Wie gaat wat doen en hoeveel tijd willen jullie beide gaan werken? Als partner heb je recht op verlof. Na de bevalling heb je echt wat tijd nodig om te genieten, bij te slapen en dingen te regelen. Je hebt als partner recht op 1 week aan werktijd als verlof. Die mag je in de eerste 4 weken na de geboorte opnemen. Daarnaast mag je als partner in het eerste halfjaar na de geboorte ook nog 5 extra werkweken vrij nemen. Dit heet het aanvullend geboorteverlof. Wellicht wil je ook minder gaan werken. Bedenk wat je wilt en bespreek dit met je werkgever.
7. Denk aan later
De toekomst van je baby begint nu al en er zijn veel dingen die je op tijd moet regelen. Het inschrijven voor de crèche en scholen, begint vaak erg vroeg. Informeer naar de data van inschrijving om zo teleurstelling te voorkomen. Denk ook aan het openen van een spaarrekening voor je baby. Daar kun je zelf jaarlijks een bedrag op storten, maar wellicht willen opa’s en oma’s ook mee sparen.
Geniet vooral van deze periode en straks van je baby!