Ik word VADER!

Gefeliciteerd, aankomende vader! Er groeit een klein wonder die straks heel blij zal zijn met jou als vader. Soms kan dat idee nog een beetje wennen zijn. Zeker de eerste maanden van de zwangerschap voelen wellicht nog wat onwerkelijk. Lees hier 2 x 5 tips om je ook die eerste maanden al echt vader te voelen.

Hoe voel je je zo snel mogelijk vader?

  • Maak foto’s tijdens de zwangerschap. Niet alleen van je vrouw of vriendin, maar ook van jullie samen. Maak ook af en toe wat buikfoto’s. Zo kun je elke maand vergelijken hoe de baby groeit. Maak er bijvoorbeeld steeds één van de voorkant en één van de zijkant. Vindt je vriendin of vrouw vast leuk. 
  • Weten jullie al hoe jullie het grote nieuws willen brengen aan familie, vrienden en collega’s? Bespreek samen hoe jullie dit willen aanpakken; groots of juist wat kleiner.
  • Ga mee naar de verloskundige. Jij hebt vast en zeker ook vragen die je wilt stellen. Doe dat ook! De verloskundige is er voor jullie samen. De verloskundige geeft vaak ook veel informatie en stelt veel vragen. Daarom is het erg fijn als jullie dit kunnen delen.  De eerste echo is de eerste keer dat je het hartje ziet kloppen. Nu wordt het écht! Je ziet je baby die nog niet op een baby lijkt, en hoort hoe groot jullie kind op dat moment is.
  • Wil je al weten wat het geslacht van jullie baby is voor de bevalling? Bespreek dit samen met je vrouw of vriendin. Je kan het als verrassing houden of je er al op gaan verheugen.
  • Schrijf je graag? Overweeg dan om jullie ervaringen en alles wat bij de zwangerschap komt kijken op papier te zetten. Houd je van foto’s of video's maken? Probeer dan zoveel mogelijk vast te leggen met de camera. 

Steun je partner de eerste maanden zoveel mogelijk

  • Je vrouw of vriendin kan gedurende de zwangerschap erg moe worden. Geef haar de ruimte om dan 's middags te slapen of ’s avonds vroeg naar bed gaan. Misschien kun je haar wat dingen uit handen nemen. 
  • Heeft je vrouw of vriendin vooral last van ochtendmisselijkheid? Breng haar ’s morgens een klein ontbijt op bed. Een beschuit met een kopje thee bijvoorbeeld of een schaaltje yoghurt met vers fruit. Als ze dit eet in bed, nog even blijft liggen en daarna rustig opstaat, is de kans groot dat ze een betere ochtend heeft. Voor jou ook fijn. 
  • Wordt je vrouw of vriendin misselijk van iedere geur? Gebruik deze weken minder of even helemaal geen aftershave of eau de toilette. Stel voor dat jij kookt en eet vooral even geen dingen waar zij juist misselijk van wordt.
  • Massages vinden we allemaal fijn. Maar je vrouw of vriendin nu al helemaal. Rug, nek, schouders, voeten, handen… Pak de massageolie erbij en laat haar lekker ontspannen. 
  • Neem haar buien met een korrel zout, maar wees wel begripvol. De hormonen kunnen soms erg opspelen, waardoor je vrouw of vriendin zich soms niet helemaal zichzelf voelt. 

Later in de zwangerschap verandert er weer heel veel. Je leest er hier meer over.