Zo ETEN peuters

Zit jouw kindje elke dag lekker te smullen? Of laat de eetlust wel eens te wensen over? Jouw peuter is echt niet de enige die soms geen zin heeft in een boterham of warme maaltijd. Er is een groot onderzoek geweest naar de eetgewoonten van peuters. Benieuwd naar hoe de Nederlandse peuter eet? Je leest het hier

De Eet Compleet test

Tussen 2011 en 2014 is de Eet Compleet Test uitgevoerd, waarvan het TNO de resultaten heeft geanalyseerd en gepubliceerd. Tussen 2011 en 2014 is de Eet Compleet Test, een voedselconsumptiepeiling, gedaan onder 1.526 kinderen in de leeftijd van 10 maanden tot 4 jaar die een kinderdagverblijf bezoeken. Gedurende 2 kinderdagverblijf-dagen is gemeten wat deze kinderen over de gehele dag eten en drinken, zowel op het kinderdagverblijf als thuis. 

TNO heeft de resultaten van de Eet Compleet Test geanalyseerd en gepubliceerd. Uit dit onderzoek is gebleken dat het drinken van groeimelk bijdraagt aan de aanbevolen hoeveelheid ijzer en vitamine D voor je kleintje. 

Fruit gaat er wel in

Nederlandse peuters houden van fruit. Een stukje fruit gaat er bij de meeste peuters altijd wel in. Peuters eten gemiddeld 128 gram fruit per dag. Dat is niet de aanbevolen 150 gram, maar toch al een heel aardige portie voor een peuter. Fruit levert veel goede voedingsstoffen, zoals vitamines en vezels. 

Peuters zouden 150g fruit moeten eten, maar krijgen vaak minder binnen.

Kleine porties

Verder blijkt uit het onderzoek dat peuters heel grillige eters zijn en niet altijd eten wat ze nodig hebben. Herken je dit? Aan tafel met zo’n grillige eter kan een hele uitdaging zijn, zeker omdat ze maar kleine porties eten. En in deze kleine porties moeten alle voedingsstoffen zitten die ze iedere dag weer nodig hebben. 

Groenten: mag het een beetje meer zijn?

Ook groenten leveren veel vitamines, ijzer en vezels. De aanbeveling van het Voedingscentrum is dat peuters elke dag minimaal 50-100 gram groenten eten. Uit het onderzoek blijkt dat maar weinig kinderen dit halen. Veertig procent van de kinderen haalt zelfs niet die ondergrens van 50 gram per dag! Lastig, want ze krijgen daardoor minder vezels binnen en ook weinig van het belangrijke mineraal ijzer.

Maar 1 op de 5 peuters haalt de aanbevolen ondergrens van 50g groente per dag!

Meer dan genoeg melk

Melk drinken kunnen onze peuters als de beste, zo blijkt uit het onderzoek. Met 400 ml per dag zitten ze ruim boven de aanbevolen 300 ml. Dat klinkt hartstikke goed, maar er zit wel een nadeeltje aan. Deze grote hoeveelheid melk maakt de voeding een beetje eenzijdig en er is minder trek in bijvoorbeeld…. Groenten! 

Suiker remt de eetlust

Wat ook de eetlust remt is de grote hoeveelheid suiker in de voeding van peuters. Zoete dranken zoals vruchtensappen, diksap en zoete melkdranken bevatten veel suiker. Daardoor zijn ze een grote boosdoener van minder trek in eten bij je kleintje. 

Te weinig vis

Net als volwassenen eten peuters maar weinig vis. Slechts 1 keer per 10 dagen, waar 1 keer per week wordt aanbevolen. Onze peuters krijgen daardoor weinig gezonde visvetzuren binnen. Vis is ook een natuurlijk bron van vitamine D, een belangrijk vitamine voor kinderen in de groei.

Vet is een goede energiebron

Voor jonge kinderen is vet een goede energiebron. Het is daarom niet nodig dat je kindje mager eet, integendeel: je kind kan gezonde vetten juist goed gebruiken. Het levert energie, maar ook vetoplosbare vitamines en gezonde vetzuren. Zo zit er in margarine bijvoorbeeld vitamine A en D, en in olie zit weer vitamine E. Het blijkt dat margarine bijna niet gebruikt wordt op brood of bij de bereiding. Je kunt gerust smeren, want jouw kind heeft die gezonde vetten echt nodig voor een gezonde groei en ontwikkeling.

Uitdagingen in de voeding van peuters

Samengevat eten peuters te weinig fruit, groenten, vis en vet. En ze drinken juist te veel melk en te veel zoete dranken. Hun voeding is daardoor wat uit balans, en de voeding levert niet altijd de voedingsstoffen die nodig zijn. Vooral ijzer en vitamine D blijken echte knelpunten, maar het geldt ook voor vezels en gezonde vetten.

Gemiddeld krijgen peuters dagelijks 6,3 mg ijzer binnen, waar 8 mg per dag nodig is. 

Goed om op te letten!

Uit het onderzoek blijkt dat veel peuters te veel vitamine A binnenkrijgen. Dat komt vooral doordat er te vaak smeerleverworst gegeten wordt. Vegetarische smeerleverworst is goed, maar 1 keer per dag is voldoende en liever niet elke dag.