Zo houd je nog even **GEHEIM**dat je zwanger bent

Zwanger! Je wilt het wel van de daken schreeuwen, maar tegelijkertijd wil je het nieuwtje ook nog even voor jullie tweetjes houden.

Als na een positieve termijnecho iedereen het weet, is dat vroeg genoeg toch? Handige tips om iedereen om de tuin te leiden inclusief goede #ikdrinknietmee smoesjes.

Waarom zou je het geheim houden?

Verheug je je ook zo op de gezichten van je (schoon)ouders als je vertelt dat jullie zwanger zijn? Ben je benieuwd naar de reacties van je beste vrienden? Toch willen jullie het misschien nog even voor je houden dat jullie zwanger zijn. Samen genieten van jullie geheimpje, dat maakt het extra bijzonder. Je kunt zo ook eerst even met z’n tweetjes eraan wennen dat er gezinsuitbreiding komt. Bovendien gaat iedereen zich straks al genoeg met je zwangerschap bemoeien, over wat goed en niet goed is voor je. Deze eerste weken zijn van jullie. Zeker nu je het aan je lichaam nog niet kunt zien dat je zwanger bent. Nog een goede reden: na 12 weken zwangerschap is de kans veel kleiner dat er iets mis gaat.

Maskeer je moeheid

Ben je erg moe en heb je daarom geen puf de dingen te doen die je normaal wel doet? Vertel dat je niet helemaal lekker in je vel zit en dat je even rustig aan doet en je daarom afspraken cancelt. Daarmee lieg je niet eens. Je lichaam moet echt even wennen aan de nieuwe situatie. Neem veel rust en ga op tijd naar bed. Op je werk last van vermoeidheid? Vraag wat collega’s mee voor een lunchwandeling. Daar knap je van op en het is nog gezond ook.

Word fan van gemberthee

Ochtendmisselijkheid is vervelend, maar gelukkig heb je hier vooral thuis last van zonder dat je collega’s erbij zijn. Houdt de misselijkheid ook in de loop van de dag aan? Neem dan iets kleins mee om tussendoor te eten. Kleine beetjes eten helpt. Ook is het gelukkig helemaal in om thee van verse gember te drinken. Dat kan helpen tegen de misselijkheid. En niemand kijkt er raar van op, gemberthee is helemaal fancy.

Verklaar je eetgewoonten

Loop je normaal gesproken wel tig keer naar de koffieautomaat en ben je wel te vinden voor een broodje filet americain of gerookte zalm? Of sta je meestal vooraan als ze op het werk met de droppot rondgaan? Dan valt het natuurlijk op als je dat nu opeens niet meer doet. Krijg je er vragen over dan kun je het beste zeggen dat je een speciaal dieet volgt, waar dit niet binnen past. Of dat je met koffie mindert omdat je de laatste tijd zo slecht slaapt. Of je zegt dat je nu toch echt eens op je lijn aan het letten bent en dit even afslaat. Trouwens, aan de lijn doen is niet gezond als je zwanger bent. Lees er hier meer over.

Verander je look

Na een aantal weken zul je zelf merken dat je kleding wat strakker gaat zitten. Je skinny jeans en dat strakke rokje zitten niet meer zo mooi. Draag ze niet meer, daarmee voorkom je vragen. Juist in strakke kleding is immers erg snel te zien dat je lichaam verandert. Ga voor een iets wijdere look met boyfriend jeans, oversized truien, a-lijn jurkjes en wijde vesten.

#ikdrinknietmee smoesjes

Wijntjes, cocktails, lekkere biertjes…..je drinkt ze nu beter even niet omdat alcohol slecht is voor je baby. Maar als je gewend bent vrolijk mee te doen, valt het wel extra op als je dat niet doet. Enkele tips en smoesjes:

  • Drink alcoholvrije wijn of alcoholvrij bier. Zeker bij jou thuis hoeft niemand te merken dat jij jezelf uit een andere fles inschenkt. Ook verdunde appelsap, druivensap of dubbelfris kan goed voor wijn doorgaan.
  • Gelukkig zijn mocktails en virgin cocktails super fancy. Elke hippe tent serveert ze. Profiteer daarvan, vraag er eventueel om zonder dat je vrienden in de buurt zijn. Dan heeft niemand wat door.
  • Ga met de auto naar het werk op vrijdag, zodat je een goede smoes hebt voor de vrijmibo: je moet nog rijden.
  • Bied aan de BOB te zijn bij etentjes, feestjes en uitjes. Als mensen je vragen waarom je het nu weer aanbiedt? Dan kan je gewoon zeggen dat je gisteren al teveel gedronken hebt.
  • Zeg dat je meedoet met Dry-january: een maand niet drinken. Dat kan ook in een andere maand natuurlijk omdat je de Dry-january gemist hebt en je het wel eens wilt proberen.
  • Medicijnen en alcohol is meestal een no-go die iedereen begrijpt. Zeg dat je antibiotica slikt vanwege een blaasontsteking, een ontstoken kies of een voorhoofdholte-ontsteking.

Vragen of advies over jezelf of je kindje? Wij zijn 24/7 bereikbaar!