Zo BETREK je je PARTNER bij de zwangerschap en genieten jullie samen

Jij bent diegene die het meest van de zwangerschap merkt. De hormonen gieren door je lijf, jij voelt het eerste schopje, weet het als jullie kind de hik heeft en bent continue met z’n tweetjes. Voor je partner is dat anders. Je partner voelt dat allemaal niet en de zwangerschap is daardoor een stuk abstracter. En dat is soms best lastig. Betrek je partner zoveel mogelijk bij de zwangerschap, want dit is echt een bijzondere periode voor jullie samen.

Vertel het leuke nieuws samen

Die eerste zwangerschapsweken is jullie zwangerschap echt nog een geheim van jullie twee. Terwijl niemand weet wat er in jouw buik aan het groeien is, kunnen jullie al lekker nadenken over hoe je het grote nieuws met familie, vrienden en collega’s gaat delen. Brainstorm er samen over en probeer ook zoveel mogelijk samen te zijn als jullie het nieuws gaan vertellen. Zo kunnen jullie beiden alle leuke reacties zien. Vertel jij het aan jouw familie en je partner aan jouw schoonfamilie? 

Samen shoppen

Dat té schattige shirtje dat je in de uitverkoop zag liggen toen je met een vriendin aan het winkelen was? Logisch dat je dat niet kon laten liggen. En zo heb je misschien al wel wat meer spulletjes alleen gekocht? Prima natuurlijk, maar ga zeker ook samen met je partner shoppen. Niet alleen leuk, maar het kan ook heel praktisch zijn. Schelen jullie bijvoorbeeld veel in lengte? Dan kun je in de winkel samen uitproberen of die ene leuke wandelwagen wel voor jullie beiden lekker loopt. En de commode, heeft die een prettige hoogte? Willen jullie een bepaalde stijl of thema voor het kamertje? Vaak is het leuk om die grote beslissingen samen te nemen. 

Samen daten

Afspraken met verloskundige of gynaecoloog, de termijn- en 20-wekenecho, natuurlijk moeten ze in jouw agenda passen. Maar juist de echo’s maken de zwangerschap wat tastbaarder voor je partner. Dus probeer die in ieder geval zo te plannen dat jullie er samen naar toe kunnen. Vraag je partner ook waar hij of zij verder bij wil zijn. Je kunt er voor kiezen om de afspraken met je partner te delen via jullie (digitale) agenda en ze aan het begin of juist aan het eind van een werkdag te plannen. Zo kan je partner zelf bekijken wat haalbaar is. Maak er eventueel een uitje van als jullie beiden vrij zijn. Eerst de echo en ga daarna bijvoorbeeld lekker samen een wandeling in het bos maken om nog even na te genieten en na te praten.

Praten en aaien

Vind je het maar gek als jouw partner je buik welterusten kust of er tegen praat als jullie ’s avonds thuis op de bank zitten? Niets geks aan! Juist alleen maar goed. Voor je partner is dit fijn, maar je baby wordt hier ook rustig van. Jouw stem en hartslag hoort jullie kindje al de hele dag, maar ook de stem van je partner leert jullie baby zo kennen. Zo klinkt het straks heel vertrouwd als jullie kindje eenmaal geboren is. Wanneer jij de eerste schopjes in je buik voelt, duurt het nog wel even voor die bewegingen ook aan de buitenkant te voelen zijn. Voor je partner zijn die eerste schopjes aan de buitenkant net zo speciaal als toen jij de eerste bewegingen voelde. 

Zijn eigen feestje

Ben jij door vriendinnen en (schoon)moeders verrast met een babyshower? Misschien wil je partner dat ook wel? Veel mannen denken daar zelf niet aan, maar je kunt bij zijn vrienden of je (schoon)broer best eens laten vallen dat je partner een uitje nog wel leuk zou vinden. Samen een biertje drinken in een café, een barbecue-avondje… Nu zijn de nachten nog niet gebroken, dus laat hem maar even lekker z’n gang gaan. 

Praktisch inzetbaar

Oké, je kan je partner ook betrekken voor dingen die jou handig uitkomen natuurlijk. Aan het einde van je zwangerschap is het echt niet meer zo makkelijk om je teennagels te knippen of je sokken en schoenen aan te doen. Vraag je partner om je te helpen. Ook zware boodschappen til je nu natuurlijk even niet. En de kattenbak schoonmaken? Ook dat is een mooi klusje om nu uit te besteden.