ZELF**voor je kinderen **ZORGEN

Met een kindje op komst zijn er een heleboel dingen waar je over moet nadenken. Een belangrijke keuze is hoe je de taken binnen het gezin verdeelt zodra je kindje geboren is. Wil je bijvoorbeeld (parttime) blijven werken of word je toch liever een thuisblijfmoeder? In dit artikel lees je de verhalen van Hanneke en Isa, twee vlotte moeders die er bewust voor kozen om thuis te blijven. Wat gaf voor hen de doorslag en hoe denkt hun omgeving hierover?

Bewuste keuze

Vandaag de dag zien we steeds vaker dat ouders geen zin meer hebben in de (zware) combinatie van werk en ouderschap. Ook Hanneke, moeder van dochtertje Maren (16 maanden), koos er bewust voor om thuis te blijven. “Ik vind het heerlijk dat ik alle tijd voor mijn dochter heb. Als we bijvoorbeeld naar de winkel gaan, mag ze zelf lopen. Ook al doen we daar ontzettend lang over. Omdat ik niet de onrust heb om van alles tegelijk te moeten, voel ik me een heel relaxte moeder. En dat heeft weer zijn weerslag op mijn dochter. Maren zit lekker in haar vel en is altijd vrolijk. Ook geniet ik ervan dat ik haar ontwikkeling van dichtbij meemaak. Heel af en toe mis ik mijn oude baan als HR adviseur. Vooral als ik verhalen hoor van oud-collega’s begint het toch wel even te kriebelen. In het begin schaamde ik me beetje om te vertellen dat ik thuisblijfmoeder ben. Vooral op verjaardagen waar ik niet zo veel mensen kende, had ik het idee dat ik mijn keuze moest verantwoorden. Grappig genoeg vertrouwden best veel (aankomende) moeders me daar toe dat zij het juist een bewonderingswaardige keuze vinden en dat zij het ook wel zouden willen, maar dat het financieel helaas niet gaat.”

Stabiele basis

Toch ontbreekt het af en toe aan respect en waardering voor vrouwen die er bewust voor kiezen om thuisblijfmoeder te worden. Isa, moeder van Dennis van bijna 4 en Lisa van anderhalf, kan hierover meepraten: “Toen ik in verwachting was van Dennis ben ik gestopt met mijn functie als secretaresse. Mijn eigen moeder was er ook altijd voor mij. Dezelfde stabiele basis wil ik doorgeven aan mijn kinderen. Als ook Lisa naar school gaat, wil ik misschien weer parttime werken. Maar vooralsnog vind ik het heerlijk om veel tijd met mijn kinderen door te kunnen brengen. Dat andere moeders dit gevoel niet altijd delen, merk ik aan hun reacties. Dan benadrukken ze net iets te vaak hoe blij ze zijn met hun baan, hun zelfstandigheid en de dubbele inkomens. Maar voor mij wegen de extra inkomsten niet op tegen de tijd die ik met mijn kinderen kan doorbrengen en de structuur die het hen biedt.”

Geen stress

Een ander voordeel van thuisblijven is volgens Hanneke dat ze ook tijd heeft voor haar eigen sociale contacten. “Het is niet zo dat ik elke dag de hort op ben, maar ik spreek regelmatig af met mijn vriendinnen. Om me heen zie ik veel vrouwen rennen en vliegen omdat ze moeten werken, carrière willen maken, voor de kinderen zorgen, een leuke vrouw voor hun man proberen te zijn, een sociaal leven wensen én ook nog eens tijd voor zichzelf willen. Al deze dingen wil ik ook. Het verschil is alleen dat het van mij niet allemaal tegelijk hoeft. Werken kan ik nog tot mijn 67e, maar de kindertijd van Maren kan ik niet overdoen. Daarnaast denk ik dat je veel bewuster kunt genieten van je kind als je meer rust in je lijf en hoofd hebt.”