Ontwikkeling

20 weken echo

De 20 weken echo zit in de basisverzekering en wordt aan alle zwangere vrouwen aangeboden. De echo vind plaats als je tussen de 18 en 22 weken zwanger bent.

20-wekenecho

Met behulp van de 20-wekenecho kunnen bepaalde aangeboren afwijkingen worden opgespoord. Tijdens deze echo meet je arts of verloskundige het hoofdje, het dijbeen en het buikje van je baby om te kijken of hij goed groeit en zich gezond ontwikkelt.

Jongen of meisje?

De 20-wekenecho duurt ongeveer 15 tot 20 minuten. In deze fase van je zwangerschap kun je alle lichaamsdelen en de bewegingen van je kindje al goed zien. Een bijzonder moment, dat je kunt blijven beleven met de print van de echo. Je kunt bij de 20-wekenecho ook al zien of je een jongen of een meisje krijgt. Geef wel van tevoren even aan of je het geslacht van je kindje wilt weten!

Wat wordt bekeken tijdens de 20 weken echo?

Tijdens de 20-wekenecho kijkt je arts of verloskundige naar: 

• een hazenlip of duidelijke hersenbeschadigingen 

• de vorming en ontwikkeling van de ruggengraat 

• de grootte en vorm van het hart 

• structurele problemen aan het hart 

• de handjes en voetjes 

• de maag, nieren en blaas 

• de positie van de placenta, de navelstreng en hoeveelheid vruchtwater 

Komt er bij de echo iets naar voren dat nader onderzocht moet worden? Dan kan het zijn dat je arts of verloskundige je doorstuurt naar een specialist voor meerdere echo’s. Maak je niet te veel zorgen, want er hoeft niet direct iets aan de hand te zijn.

Benieuwd wat er nog meer speelt tijdens je zwangerschap?

Lees meer over Week 20

Mijn Nutricia

Meld je aan voor Mijn Nutricia

Blijf je graag op de hoogte over de ontwikkelingen tijdens je zwangerschap of van de ontwikkelingen van je kleine? Meld je dan aan voor Mijn Nutricia en blijf op de hoogte.