GROEIEND VRUCHTJE en kloppend hartje

Na de innesteling ontwikkelt het embryo zich steeds verder. Een paar cellen groeien in een mum van tijd uit tot een paar duizend cellen. En na een paar weken krijgt het embryo een kloppend hartje.

Een klein kikkervisje

Na vier weken bestaat het embryo uit een paar duizend cellen. Een deel van die cellen vormt de baby, het andere deel de placenta. Het embryo is dan nog niet veel groter dan een rijstkorreltje. Maar de ontwikkeling tot een baby’tje gaat snel. Zo begint na vijf weken het hartje al vorm te krijgen. En na zes weken gaat het kloppen, al moet het zich nog wel verder ontwikkelen. In deze fase lijkt het embryo op een klein kikkervisje van zo’n vijf millimeter groot. Het heeft een staartje en twee stompjes, die straks uitgroeien tot armpjes. Ook de oogjes worden zichtbaar aan de zijkant van het hoofdje, de borstkas wordt gevormd en de bloedsomloop begint al te werken.

Echografie

Als je ongeveer zes weken zwanger bent, kun je het hartje zien kloppen op een inwendige echografie. Je ziet dan een vruchtzakje met daarin het embryo met een klein knipperend stipje. In principe heb je vóór de zevende week geen echo’s, alleen als daar medische redenen voor zijn, zoals een ivf-behandeling.

Meld je aan voor Nutricia voor jou

  • Toegang tot alle tools, van slaaptips tot voedingsschema's
  • Wekelijkse e-mail updates over de ontwikkeling van je baby
  • Meest gelezen artikelen door andere ouders