Mag je **AFVALLEN**als je borstvoeding geeft?

Wil je na de bevalling weer terug op je oude gewicht? Als je borstvoeding geeft en gezond eet, komt dat (meestal) vanzelf goed. Je moet alleen wat geduld hebben. Direct weer in je favoriete jeans passen, zit er meestal niet in.

Genoeg van de zwangerschapskilo’s?

Heb jij ook een haat-liefde verhouding met je zwangerschapskilo’s? Je bent niet de enige. Het is natuurlijk prachtig dat je baby in je buik groeide. Maar binnen 2 weken weer in een strak jurkje of een skinny jeans? Het is een illusie. Laat je ook niet gek maken door allerlei verhalen op social media dat dat wel kan. Zo snel de extra kilo’s kwijtraken als je borstvoeding geeft is niet gezond. Bovendien is het er ook niet zo snel bijgekomen. Geef het de tijd.

Hoeveel val je af na de bevalling?

De 10 tot 14 kilo die je bent aangekomen tijdens je zwangerschap ben je niet zomaar weer kwijt. Direct na de geboorte ben je ongeveer de helft meteen kwijt. Je kind, het vruchtwater en de placenta wegen samen zo’n 6 tot 7 kilo. De rest zijn reserves voor de periode van borstvoeding.

Zo helpt borstvoeding bij afvallen

De kilo’s die je lichaam als reserve heeft aangelegd voor de periode van borstvoeding zitten er direct na de bevalling natuurlijk nog. Maar door het geven van borstvoeding raak je die langzaam kwijt. Borstvoeding geven kost namelijk veel energie. Zoveel dat je dat er meestal niet allemaal bij eet en je langzaam afvalt. 

Crashen is niet aan te raden

Meer dan 1 kilo per week afvallen kan alleen als je een crashdieet volgt. Dat betekent een dieet met heel weinig calorieën. Zo’n dieet kan nooit alle voedingsstoffen bevatten die jij en je baby nu nodig hebben. Je hebt juist ongeveer 500 extra kilocalorieën nodig als je borstvoeding geeft. Want wat jij eet is ook nodig voor de aanmaak van de moedermelk. Je doet jezelf maar ook je baby tekort met een crashdieet. 

Zo pak je het gezond aan

Als je geleidelijk weer je oude garderobe aan wilt, kun je opletten dat je gezond eet. Lees hier wat je wel en niet mag eten tijdens het geven van borstvoeding. Zorg ook dat je langzaam weer wat meer gaat bewegen en misschien zelfs wel weer een keertje naar de sportschool gaat. Gezond eten en veel bewegen is nog altijd de beste combinatie om geleidelijk weer op je oude gewicht te komen. 

Giftige stoffen in moedermelk

Je hebt vast al wel eens gehoord dat er giftige stoffen in de moedermelk komen als je snel afvalt. Of het echt zo’n vaart loopt? Gifstoffen waarmee jij in je leven in aanraking bent geweest kunnen opgeslagen zijn in je lichaamsvet. Als je afvalt kunnen die stoffen vrijkomen. Maar of die ook in de borstvoeding terecht komen is de vraag. Onderzoek naar gifstoffen in moedermelk leverde geen verschil op of een moeder nu aan het afvallen was of niet. 

Vragen of advies over jezelf of je kindje? Wij zijn 24/7 bereikbaar!