AANKOMEN tijdens je zwangerschap

Het is een must en logisch dat je aankomt tijdens je zwangerschap. Er groeit namelijk een baby in je buik en jouw lichaam verandert ook. Het past zich aan vanwege de zwangerschap, maar ook voor de periode daarna.

Zoveel kom je aan als je zwanger bent

De baby groeit, je borsten worden voller en je lichaam wordt ronder. Het is aan je te zien dat er kilo’s bij komen. Voor de meeste vrouwen is een gewichtstoename van zo’n 10 tot 14 kilo tijdens de zwangerschap gebruikelijk. Hoeveel je aankomt, hangt voor een groot deel af van wat je woog vóór je zwangerschap. Was jij slank voordat je de positieve zwangerschapstest in je handen had? Dan kom je gemiddeld wat meer aan dan als je voor de zwangerschap iets zwaarder was. Dit heeft te maken met het laagje vet dat Moeder Natuur voor je geregeld heeft. Die vetvoorraad is je energiereserve. Bijvoorbeeld om borstvoeding te kunnen geven. 

Als je voor de zwangerschap ondergewicht had, maakt je lichaam nu extra vetreserves aan. Als je voor de zwangerschap overgewicht had, maakt je lichaam minder vet aan omdat je al een voorraadje hebt. Daarnaast spelen ook andere factoren een rol. Zo zal je gewicht bijvoorbeeld meer stijgen als je tijdens je zwangerschap een hoge bloeddruk hebt en je veel vocht vasthoudt. 

Hierdoor weeg je meer tijdens je zwangerschap

De groeiende baby in je buik zorgt dat je gewicht stijgt tijdens je zwangerschap. Daarnaast maakt je lichaam ook extra bloed aan, sla je wat meer vet op en neemt je gewicht toe door je groeiende baarmoeder, placenta en de hoeveelheid vruchtwater. In onderstaand overzicht zie je hoe extra kilo’s aan het einde van de zwangerschap over je lichaam verdeeld zijn:

 • Baby: 3,5 kilo
 • Vruchtwater: 2 kilo
 • Placenta en de groei van je baarmoeder: 1,5 kilo
 • Extra bloed: 2 kilo
 • Extra borstweefsel: 0,5 kilo
 • Extra vetweefsel (reserve om borstvoeding te geven): 3 kilo

Niet vergeten: elk lichaam is anders. En dat je lichaam verandert is heel normaal. Wees trots op je lichaam, waarin een mini-mensje groeit! Voor de groeiende baby in je buik en de aanmaak van bijvoorbeeld extra bloed, vruchtwater en borstweefsel hoef je niet “voor 2” te eten. Wel heb je van sommige producten net iets meer nodig en kun je je lichaam helpen door vooral gezond te eten

Veel aankomen of afvallen tijdens je zwangerschap

Sta je vaker op de weegschaal nu je zwanger bent? Ook je verloskundige of gynaecoloog zal je gewicht willen weten. Het is namelijk belangrijk dat je voldoende aankomt als je zwanger bent. Maar te veel aankomen of afvallen is niet gezond. 

 • Het is logisch dat je gewicht stijgt, maar het is ook mooi als je gewicht niet extreem toeneemt. Bij een normale gewichtstoename loop je minder risico op bijvoorbeeld zwangerschapsdiabetes, een hoge bloeddruk of een vroeggeboorte. 
 • Probeer liever niet af te vallen als je zwanger bent. Bij afvallen wordt vetweefsel afgebroken. In dat vetweefsel liggen afvalstoffen opgeslagen. Bij afvallen komen die vrij. Die kunnen bij je baby terechtkomen. En dat wil je liever niet. Daarnaast heb je tijdens en na je bevalling wat reserves nodig en de opbouw daarvan mis je als je afvalt.
 • Als je wilt lijnen of vasten, wacht dan liever tot je bevallen bent. Gedurende de hele zwangerschap is het namelijk belangrijk dat je voldoende voedingstoffen zoals eiwitten, vetten, vitamines en mineralen binnenkrijgt om die kleine uk in je baarmoeder goed te laten groeien.
 • Als je weinig eetlust hebt of veel misselijk bent, heb je misschien wat aan deze tips voor misselijkheid tijdens je zwangerschap.
 • Denk je dat je te weinig aankomt? Bespreek dit dan met de gynaecoloog of verloskundige. Die controleert dan of je baby wel goed groeit.
 • Als je zwanger bent en ondergewicht hebt, kan het verstandig zijn een diëtist te bezoeken. Die kan je adviezen geven voor een gezonde gewichtstoename tijdens je zwangerschap.

Of je nu een gezond gewicht had voor je zwangerschap, of onder- of overgewicht, voor iedereen is het belangrijk gevarieerd en gezond te eten. Daar profiteren jij én je ongeboren baby van. 

Nutricia Kindervoeding Service

Heb je vragen over voeding tijdens je zwangerschap? Neem dan contact op met de Nutricia Kindervoeding Service 0800-022 26 26. Onze voedingskundigen zijn 24/7 iedere dag gratis bereikbaar voor al je vragen.

Meld je aan voor Nutricia voor jou

 • Toegang tot alle tools, van slaaptips tot voedingsschema's
 • Wekelijkse e-mail updates over de ontwikkeling van je baby
 • Meest gelezen artikelen door andere ouders